Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 7. 08:52

Többfrontos támadást indít a weben a Microsoft

Egyre komolyabban veszi a Microsoft a webes technológiákat, gyors egymásutánban érkeznek a kisebb-nagyobb lépések. Kijött az Office Web Apps nemzetközi verziója, köztük a magyar, készül egy H.264 plugin a Google Chrome-hoz.

HIRDETÉS

Magyar Office Web Apps

Február másodikától elérhető Magyarországon mindenki számára az Office Web Apps, amely az Office Live Workplaces legújabb neve. Az OWA a Microsoft Office programcsomag lehető legteljesebb webes portja, a felülettől a dokumentumformátum-kezelésig szinte mindazt nyújtja a böngészőben, amire az asztali Office képes. A felhasználók 25 gigabájtos tárhelyet is kapnak a szolgáltatás mellé, illetve egész pontosan a SkyDrive-on tárolhatják feltöltött dokumentumaikat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az OWA a később érkező professzionális Office 365-tel szemben teljesen ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, használatához csak Live azonosító szükséges - jogtiszta Office-szal nem kell hozzá rendelkezni. A webes Office rendelkezik néhány kétségtelen előnnyel a Google Docs-szal szemben: a fájlformátumok nem csak hasonlítanak az asztali Office által használtakra, hanem azzal teljesen megegyezőek, a kezelőfelülete pedig a sokkal jobban használható, Office 2007 óta ismert ribbon.

H.264 plugin a Chrome-hoz

A Microsoft másik fronton is támadást indított a Google ellen. A következő generációs uralkodó webes videoformátumért folytatott csatában a redmondiak a H.264 szabványt támogató videólejátszó plugint adtak ki a Chrome-hoz. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Google nemrég kivette a H.264 támogatást a Chrome-ból, így a böngésző csak a keresőóriás WebM - amúgy nyílt - szabványát támogatja. A Microsoft "támogatásával" most visszakerült a zárt videoformátum a Chrome repertoárjába - már amennyiben a felhasználók azt telepíteni fogják. A redmondiak tavaly a Firefoxhoz is kiadták a H.264-plugint, mivel a Mozilla is elzárkózott a nem szabad formátum támogatásától.

A plugin bejelentésekor a Microsoft nem hagyta kommentár nélkül a Google döntését a H.264 támogatás eltávolításával kapcsolatban. Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető elmondta, hogy a Microsoft teljesen agnosztikus a HTML5-ös videószabványokkal kapcsolatban, de egyre jobban aggódnak a terület "fragmentációja" miatt. Az ágazatban szitokszónak számító platformtöredezés ugyanis súlyos problémákat okozhat a webes videóban. Ugyan a szoftveres megoldások relatíve könnyen telepíthetőek párhuzamosan, így több formátumot támogatni számítógépeken egyszerű, a hardveres gyorsítást több szempontból is igénylő okostelefonos rendszerek esetében az implementáció hosszas és problémás lehet. Tökéletes példája ennek a Flash, amelynek vitatható kizárása az Apple termékeiről kellemetlen helyzetbe hozta a webfejlesztőket.

Live Messenger és Facebook

A Microsoft a Facebookkal ápolt kapcsolatát is szorosabbra húzta. A Live Messenger és a Facebook Chat azonnali üzenetküldő szolgáltatások a kapcsolódás aktiválása után átjárhatóak, így Facebook-felületről beszélgethetünk Messengert használókkal és viszont. Az együttműködés most érte el a csevegést, a Facebook-fal már 2008 óta része a Live Messengernek. Az új, keresztplatformos üzenetküldést támogató Live Messenger 2011 már elérhető a Microsoft oldalán.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 05:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.