Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 7. 08:52

Többfrontos támadást indít a weben a Microsoft

Egyre komolyabban veszi a Microsoft a webes technológiákat, gyors egymásutánban érkeznek a kisebb-nagyobb lépések. Kijött az Office Web Apps nemzetközi verziója, köztük a magyar, készül egy H.264 plugin a Google Chrome-hoz.

Magyar Office Web Apps

Február másodikától elérhető Magyarországon mindenki számára az Office Web Apps, amely az Office Live Workplaces legújabb neve. Az OWA a Microsoft Office programcsomag lehető legteljesebb webes portja, a felülettől a dokumentumformátum-kezelésig szinte mindazt nyújtja a böngészőben, amire az asztali Office képes. A felhasználók 25 gigabájtos tárhelyet is kapnak a szolgáltatás mellé, illetve egész pontosan a SkyDrive-on tárolhatják feltöltött dokumentumaikat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az OWA a később érkező professzionális Office 365-tel szemben teljesen ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, használatához csak Live azonosító szükséges - jogtiszta Office-szal nem kell hozzá rendelkezni. A webes Office rendelkezik néhány kétségtelen előnnyel a Google Docs-szal szemben: a fájlformátumok nem csak hasonlítanak az asztali Office által használtakra, hanem azzal teljesen megegyezőek, a kezelőfelülete pedig a sokkal jobban használható, Office 2007 óta ismert ribbon.

H.264 plugin a Chrome-hoz

A Microsoft másik fronton is támadást indított a Google ellen. A következő generációs uralkodó webes videoformátumért folytatott csatában a redmondiak a H.264 szabványt támogató videólejátszó plugint adtak ki a Chrome-hoz. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Google nemrég kivette a H.264 támogatást a Chrome-ból, így a böngésző csak a keresőóriás WebM - amúgy nyílt - szabványát támogatja. A Microsoft "támogatásával" most visszakerült a zárt videoformátum a Chrome repertoárjába - már amennyiben a felhasználók azt telepíteni fogják. A redmondiak tavaly a Firefoxhoz is kiadták a H.264-plugint, mivel a Mozilla is elzárkózott a nem szabad formátum támogatásától.

A plugin bejelentésekor a Microsoft nem hagyta kommentár nélkül a Google döntését a H.264 támogatás eltávolításával kapcsolatban. Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető elmondta, hogy a Microsoft teljesen agnosztikus a HTML5-ös videószabványokkal kapcsolatban, de egyre jobban aggódnak a terület "fragmentációja" miatt. Az ágazatban szitokszónak számító platformtöredezés ugyanis súlyos problémákat okozhat a webes videóban. Ugyan a szoftveres megoldások relatíve könnyen telepíthetőek párhuzamosan, így több formátumot támogatni számítógépeken egyszerű, a hardveres gyorsítást több szempontból is igénylő okostelefonos rendszerek esetében az implementáció hosszas és problémás lehet. Tökéletes példája ennek a Flash, amelynek vitatható kizárása az Apple termékeiről kellemetlen helyzetbe hozta a webfejlesztőket.

Live Messenger és Facebook

A Microsoft a Facebookkal ápolt kapcsolatát is szorosabbra húzta. A Live Messenger és a Facebook Chat azonnali üzenetküldő szolgáltatások a kapcsolódás aktiválása után átjárhatóak, így Facebook-felületről beszélgethetünk Messengert használókkal és viszont. Az együttműködés most érte el a csevegést, a Facebook-fal már 2008 óta része a Live Messengernek. Az új, keresztplatformos üzenetküldést támogató Live Messenger 2011 már elérhető a Microsoft oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról