Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 7. 08:52

Többfrontos támadást indít a weben a Microsoft

Egyre komolyabban veszi a Microsoft a webes technológiákat, gyors egymásutánban érkeznek a kisebb-nagyobb lépések. Kijött az Office Web Apps nemzetközi verziója, köztük a magyar, készül egy H.264 plugin a Google Chrome-hoz.

Magyar Office Web Apps

Február másodikától elérhető Magyarországon mindenki számára az Office Web Apps, amely az Office Live Workplaces legújabb neve. Az OWA a Microsoft Office programcsomag lehető legteljesebb webes portja, a felülettől a dokumentumformátum-kezelésig szinte mindazt nyújtja a böngészőben, amire az asztali Office képes. A felhasználók 25 gigabájtos tárhelyet is kapnak a szolgáltatás mellé, illetve egész pontosan a SkyDrive-on tárolhatják feltöltött dokumentumaikat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az OWA a később érkező professzionális Office 365-tel szemben teljesen ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, használatához csak Live azonosító szükséges - jogtiszta Office-szal nem kell hozzá rendelkezni. A webes Office rendelkezik néhány kétségtelen előnnyel a Google Docs-szal szemben: a fájlformátumok nem csak hasonlítanak az asztali Office által használtakra, hanem azzal teljesen megegyezőek, a kezelőfelülete pedig a sokkal jobban használható, Office 2007 óta ismert ribbon.

H.264 plugin a Chrome-hoz

A Microsoft másik fronton is támadást indított a Google ellen. A következő generációs uralkodó webes videoformátumért folytatott csatában a redmondiak a H.264 szabványt támogató videólejátszó plugint adtak ki a Chrome-hoz. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Google nemrég kivette a H.264 támogatást a Chrome-ból, így a böngésző csak a keresőóriás WebM - amúgy nyílt - szabványát támogatja. A Microsoft "támogatásával" most visszakerült a zárt videoformátum a Chrome repertoárjába - már amennyiben a felhasználók azt telepíteni fogják. A redmondiak tavaly a Firefoxhoz is kiadták a H.264-plugint, mivel a Mozilla is elzárkózott a nem szabad formátum támogatásától.

A plugin bejelentésekor a Microsoft nem hagyta kommentár nélkül a Google döntését a H.264 támogatás eltávolításával kapcsolatban. Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető elmondta, hogy a Microsoft teljesen agnosztikus a HTML5-ös videószabványokkal kapcsolatban, de egyre jobban aggódnak a terület "fragmentációja" miatt. Az ágazatban szitokszónak számító platformtöredezés ugyanis súlyos problémákat okozhat a webes videóban. Ugyan a szoftveres megoldások relatíve könnyen telepíthetőek párhuzamosan, így több formátumot támogatni számítógépeken egyszerű, a hardveres gyorsítást több szempontból is igénylő okostelefonos rendszerek esetében az implementáció hosszas és problémás lehet. Tökéletes példája ennek a Flash, amelynek vitatható kizárása az Apple termékeiről kellemetlen helyzetbe hozta a webfejlesztőket.

Live Messenger és Facebook

A Microsoft a Facebookkal ápolt kapcsolatát is szorosabbra húzta. A Live Messenger és a Facebook Chat azonnali üzenetküldő szolgáltatások a kapcsolódás aktiválása után átjárhatóak, így Facebook-felületről beszélgethetünk Messengert használókkal és viszont. Az együttműködés most érte el a csevegést, a Facebook-fal már 2008 óta része a Live Messengernek. Az új, keresztplatformos üzenetküldést támogató Live Messenger 2011 már elérhető a Microsoft oldalán.

a címlapról