Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 16. 11:12

H.264-plugint kapott a Firefox a Microsofttól

Váratlan fordulatot vett a webes videó formátumháborúja: a Microsoft kiadott egy plugint a Firefox böngészőhöz, amivel az képessé válik a HTML5-be ágyazott H.264 videók lejátszására Windows 7 operációs rendszeren.

A webes videózás jövője körüli harc akkor lángolt fel, amikor az Apple megindította hadjáratát az Adobe Flash ellen. A gyártók ekkor két táborra szakadtak, a Microsoft és az Apple a H.264 mellett tört pálcát, a Mozilla, az Opera és a Google pedig a WebM-re szavazott, amely a Google által felvásárolt VP8 videókodekre és Vorbis audióra épülő nyílt formátum.

A Mozilla korábban többször jelezte, részéről nem elképzelhető a H.264 natív támogatása, mivel az egy tulajdonosi formátum, a Firefox pedig egy szabad szoftver - a weben ugyanakkor egyre több a HTML5-be ágyazott H.264 videó, amelyet a Firefox-felhasználók jelenleg nem tudnak megnézni. Valószínűleg senki sem várta volna, hogy pont a Microsoft siet majd a Firefox-felhasználók segítségére, hiszen a redmondi cég a Firefox legnagyobb versenytársának, az Internet Explorernek a fejlesztője.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft korábban is kínált egy Windows Media Player plugint a Firefoxhoz, ennek a képességeit bővítették ki H.264 támogatással. "A HTML5 Extension for Windows Media Player Firefox plugin ingyen elérhető. Kiterjeszti a korábbi plugin képességeit és lehetővé teszi, hogy a W3C HTML5-be ágyazott H.264 formátumú videók működjenek a Firefoxban, Windowson. Mivel a H.264 videók egyre inkább elterjedtek, ez a megoldás nagyon fontos azoknak a Firefox-felhasználóknak, akik Windows-ügyfelek."

A plugin a HTML5 oldalakban a video címkéket a Windows Media Player hívására cseréli, ezáltal a videó a böngészőben jelenik meg. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor az eljárás nem működik, ugyanis sok weboldal a böngésző verziója alapján (canPlayType) dönti el, hogy az alkalmas-e a H.264 állományok megjelenítésére, ekkor a Firefox üres stringet ad vissza attól függetlenül, hogy a plugin segítségével valójában lejátssza a H.264 videókat.

A HTML5 Extension for Windows Media Player Firefox Plugin működéséhez Firefox 3.6 vagy Firefox 4 (béta) böngésző és Windows 7 operációs rendszer szükséges. A szoftver letölthető a Microsoft weboldaláról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról