Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az iPad miatt fogy kevesebb grafikus chip?

Gálffy Csaba, 2011. február 03. 15:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Óvatosan a tabletek irányába mutogatnak az elemzők, ha a grafikus lapkák piacáról kérdezik őket. Az év elején jósolt 13-17 százalékos növekedés helyett mindössze 4,3 százalék jött össze, és nincs szemmel látható oka a hiánynak.

Erősen kezdett a grafikus magok piaca 2010-ben. Az első negyedév 44 százalékos növekedéssel indított, az első félév végén pedig még mindig 38,6 százalékos növekedést mutattak a Jon Peddie Research adatai. A harmadik negyedév azonban már mínuszos lett, 1,2 százalékkal a 2009-es szint alá estek az eladások. Ebbe a sorba illeszkedik a negyedik negyedév, a visszaesés ekkor már 7,8 százalékos lett az előző évhez képest. Az év eleji lendület így valamikor a második negyedév végén megtört és az év végére masszív zsugorodássá vált. A teljes évre vonatkozóan azért maradt egy gyenge, 4,3 százalékos növekedés, ennél azonban a piac és az elemzők is többet vártak.

De hová tűnt a növekedés? A válságnak gyakorlatilag vége, a fogyasztók (az európai piacot leszámítva) boldogan költenek, a piac mégis alig hozta a válság sújtotta 2009 számait. A Jon Peddie Research szerint a ludas az iPad lehet, bár az elemzőcég is hangsúlyozza, ez jórészt találgatás. A logika szerint ugyan a fogyasztók jócskán költöttek a karácsonyi szezonban, a vásárolt kosár összetétele azonban megváltozott. Azzal, hogy a tabletek és az okostelefonok kerültek az érdeklődés homlokterébe, olyan számítástechnikai eszközökre költöttek a vásárlók, amely nem szerepel a szűken vett grafikus piac definíciójában.

A Jon Peddie szerint amúgy a negyedév nagy vesztese az Intel, amely az előző negyedévhez képest 7,3 százalékkal kevesebb grafikus chipet adott el - és ebben benne vannak a CPU-ra integrált magok is. Az AMD jó negyedévet zárt, 11,2 százalékkal tudta növelni eladásait az előző ünnepi szezonhoz képest. Az NVIDIA eközben jelentősen, 15,1 százalékkal esett, bár ennek inkább a kitörően jó 2009-es zárás, mint a mostani gyengélkedés az oka.

Az elemzőcég szerint a grafikus piac általában jó előrejelzője a következő néhány PC-s negyedévnek, így a mostani eredmények nem sok jót ígérnek az ágazatnak. Ennek ellenére a kilátások nem negatívak, az üzleti kereslet továbbra is jelentősen emelkedik, ezt pedig középtávon nem fogja elérni a táblagépek rohama. Bár eladott darabszám tekintetében a táblagépek alaposan beleharapnak a teljes számítógépes piacba, az iparágra különösebb veszélyt nem jelent az amúgy is alacsony eredményhányaddal kecsegtető netbookok piacának elvesztése.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.