Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 27. 14:05

Engedélyezte az EU a McAfee-Intel házasságot

Pont kerülhet végre az Intel-McAfee felvásárlás végére, de a chipgyártónak meg kellett ígérnie, hogy a McAfee termékei nem kapnak preferenciális támogatást a cég processzoraiban.

Miután a IT-biztonsági iparág egyként panaszolta be az Intelt az EU-nál, az európai versenyügyi hatóság előzetes vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, amelyet később mélyebb ellenőrzéssé bővíthet. A konkurencia - és Brüsszel - aggályosnak tartotta, hogy a hardver és szoftver mélyebb integrációja kizárhatja a többi biztonsági megoldásokat gyártó céget a piacról, egyedi versenyelőnyt teremtve a McAfee számára.

A mostani, gyors beleegyezés annak volt köszönhető, hogy az Intel maximálisan együttműködött az európai hatóságokkal és olyan garanciákat vállalt, amelyek nem biztosítanak a számára illegális versenyelőnyt. Ugyan a chipgyártó vállalásai nem publikusak, azokat Brüsszel elegendőnek tartotta és beleegyezését adta a felvásárláshoz. Az Intel örömét fejezte ki, hogy a folyamat gyorsan lezárult, ezzel együtt hangot adott annak, hogy nem érzi túlzott megkötésnek a Brüsszel szabta feltételeket. Kevin Sellers alelnök szerint az ügylet még ebben a negyedévben véglegesen lezárul.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés összhangban van az Intel korábbi álláspontjával, miszerint a McAfee megvásárlásával nem a hagyományos piacain készül új megoldásokat létrehozni, hanem az okostelefonok és okostévék piacán, ahol a felhasználók alapvetően más felhasználói élményre számítanak. A szakértők szerint a felvásárlás valódi oka, hogy az Intel aktívan keresi, hogyan tudna egyes biztonsági megoldásokat hardveresen is implementálni. A McAfee által fejlesztett egyes szoftveres biztonsági logikák beépíthetőek lennének az Intel lapkáiba is, a szoftveres rész pedig extra gyorsítást élvezhet megfelelő hardveres támogatással.

Ugyan ez utóbbi megoldást valószínűleg kizárta a mostani megállapodás (vagy nyílt szabványokra helyezi azt), a hardveres implementációk tiltását valószínűleg nem tartalmazza az egyezség. Az Intel így a közeljövőben olyan chipekkel, platformokkal állhat elő, amelyek integrált tűzfalat, vagy valamilyen szintű csomagellenőrzést is tartalmazhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról