Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 27. 10:40:00

Kiszervezi a chipgyártás egy részét a Toshiba

Valószínűleg a GlobalFoundriest bízza meg komplex lapkáinak legyártásával a Toshiba, miután eladja félvezetőgyárát a Sony-nak. A flash memóriák gyártása házon belül marad.

Kiszervezi a tévékbe, okostelefonokba és egyéb rendszerekbe szánt nagyteljesítményű lapkáinak gyártását a Toshiba, mert nem képes ezeket gazdaságosan gyártani. A világ harmadik legnagyobb félvezető-gyártója az új kapacitások és technológiai frissítések helyett inkább megbíz egy másik gyártót a chipek legyártásával.

A megbízandó gyártó kilétéről egyre több találgatás lát napvilágot, a két lehetséges jelölt a Samsung és a GlobalFoundries. Az előbbi ellen szól, hogy számtalan területen a Toshiba és a Samsung versenytársak, a gyártásra kerülő lapkák pedig érzékeny információkat adhatnak az ellenfél kezébe. A kiszivárgó információk szerint a tárgyalások már tavaly óta zajlanak, végső győztest még nem hirdetett a japán cég. Szó van a megrendelések megosztásáról is, ebben a forgatókönyvben az olcsón gyártható képérzékelőket a Samsung, az összes többi lapkát pedig a GlobalFoundries kapná.

A legyártandó lapkák 28-40 nanométeres csíkszélességgel készülnek majd, ami már önmagában indokolja a kiszervezést: a Toshiba jelentős befektetésre kényszerült volna, ha ezeket a lapkákat maga akarja legyártani, mivel jelentős technológiai fejlesztésre lenne szüksége. A komplex chipek gyártása már évek óta veszteséges volt a Toshibánál, a flash memóriák gyakorlatilag egyedül húzták ki a chipgyártó divíziót a válságból.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A kiszervezésről szóló értesüléseket még egyik érintett sem igazolta, a Toshiba viszont elismerte, hogy a két említett gyártóval tárgyalásokat folytat, végleges döntésről azonban nem számolt be. A GlobalFoundries nem kommentálta egyelőre az értesülést, "új partneri megállapodásról nem tudnak beszámolni Japánból" - mondta a cég szóvivője.

A GlobalFoundries nemrég döntött a tőkeberuházási keret 5,4 milliárd dollárra emeléséről, a Toshiba-megrendelés nagyot dobna a cég félvezetőgyárainak kihasználásán és csökkentené az új gyárakkal kapcsolatos befektetések rizikófaktorát.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról