:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. január 26. 11:03

Rekordév az EMC-nél, jól megy a VMware-nek is

Meggyőző teljesítménnyel zárta az első válság utáni évet az EMC, mind a bevétel, mind a nyereség rekordot döntött. A tárolókat gyártó cég többségi tulajdonában lévő VMware is jól teljesített.

Közzétette negyedik negyedéves és egész éves pénzügyi eredményeit az EMC, és a többségi tulajdonában lévő VMware. Az adatokból kitűnik, hogy 2010 a vállalati szféra számára már nem a válságról, hanem az azt követő növekedési periódusra való felkészülésről szólt.

Az EMC éve káprázatos lett, az éves árbevétel 21 százalékkal, a nyereség pedig 75 százalékkal nőtt, a forgalom 17 milliárd dollár lett 1,9 milliárdos profit mellett. A bruttó eredményhányad jelentősen, 55,2 százalékról 59 százalékra emelkedett. "A történetünk legjobb teljesítményét értük el 2010-ben. Sikerült növelni a piaci részesedésünket és gyorsan terjeszkedni, miközben jelentős innovációs befektetéseket eszközöltünk" - mondta Joe Tucci, az EMC vezérigazgatója. A tőzsde úgy tűnik osztja a vezetés optimizmusát, a bejelentés hatására mintegy 2,4 százalékot emelkedtek az EMC papírjai, egész év során pedig 45,5 százalékot erősödtek a részvények.

Az utolsó negyedéves eredmények sem rontják el a pozitív hangulatot, 2009 negyedik negyedévéhez viszonyítva 19 százalékkal 4,9 milliárdra emelkedett a bevétel, a nyereség pedig 61 százalékkal 628 millió dollárra nőtt. A negyedév során a bruttó eredményhányad 2,7 százalékkal 60,7 százalékra emelkedett, ami rendkívül magas.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az EMC többségi tulajdonában levő, virtualizációs megoldásokban utazó VMware is jó évet zárt. A 2010-es bevétel 2,9 milliárd dollár lett, ez 41 százalékos növekedés az előző évhez képest. A nyereség is hasonló tendenciát mutat, 197 millió dollárról 357 millió dollárra emelkedett, ami 81 százalékos növekedésnek felel meg. Az utolsó negyedéves bevétel 37 százalékkal emelkedett, 836 millió dollár lett, míg a nyereség 56 millióról 120 millióra nőtt.

Érdekesség, hogy a jó eredmények mind földrajzilag, mind az ágazatokat tekintve egyenletesen jelentkeztek. A növekedést az év során már nem csak az Egyesült Államok húzta, a nemzetközi bevételek 43 százalékkal (1,4 milliárd dollárra), az amerikai forgalom pedig 40 százalékkal (1,5 milliárd dollárra) nőtt. A szoftvereladásokból származó jövedelem 36 százalékkal emelkedett (1,4 milliárd dollárra), a szolgáltatások és karbantartás pedig 46 százalékkal hozott többet, mint előző évben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.