Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 25. 09:34

Növekedéssel zárta 2010-et a magyar PC-piac

A katasztrofális harmadik negyedéves mutatók után 2010 végén magára talált a magyar PC-piac, derül ki az IDC adataiból. 2011-ben lendületbe jöhetnek az eladások, de egyre fenyegetőbb veszélyt jelentenek a PC-kre a tabletek.

Gyenge harmadik után vállalható év vége

Az IDC piackutató cég előzetes adatai szerint az év utolsó három hónapjában 43 ezer asztali PC és közel 132 ezer notebook fogyott Magyarországon, vagyis a piac a gazdasági bizonytalanság ellenére 6-7 százalékos bővülést tudott felmutatni 2009 negyedik negyedévéhez képest.Fauszt Gábor, az IDC hardverpiaci elemzője a HWSW-nek telefonon elmondta, a nemzetközi trendekkel ellentétben itthon még mindig a lakossági kereslet adja a PC-eladások gerincét, a vállalati vásárlások egyelőre nem indultak meg nagy tömegben, erre 2011 második feléig kell majd várni. Az asztali PC-k szegmensében az eladások közel harmadát egy kormányzati (TIOP) projekt adta.

"Más szektorokkal ellentétben a PC-piacon a karácsonyi szezon rendkívül koncentrált, a vásárlások zöme az ünnepek előtti napokban realizálódik" - mondta Fauszt Gábor. Ez lehetett az oka a gyenge harmadik negyedéves mutatóknak, a gyártók és a kereskedők ugyanis többé már nem november elejére, közepére várják a vásárlók rohamát, hanem december közepére, ehhez igazítják a beszerzéseket. Az IDC adatai az országba beérkező PC-ket mutatják, nem a tényleges eladásokat.

A könnyű és vékony gépek lesznek 2011 slágerei

Magyarországon a Dell értékesítette a legtöbb PC-t a negyedik negyedévben. Damján Tamás, a Dell hazai vezetője a HWSW-nek egy telefonbeszélgetés során az IDC előzetes adataira hivatkozva elmondta, mind a desktop, mind a notebook-szegmensben a Dell volt az első számú gyártó. A siker legfőbb okaként azt jelölte meg Damján, hogy a vállalatok a receszióból kilábalva egyre több PC-t vásárolnak, ebben a szegmensben pedig különösen erős a Dell. A márkanév is egyre ismerősebben cseng a piacon, a vásárlók pedig bíznak a Dellben, amely a régóta alapáron kínált 3 éves garanciának köszönhető leginkább, mondta el Damján, aki rendkívül büszke a viszonteladókra, amelyek nagyon hisznek a Dell termékeiben..

A netbookoknak annyi, jönnek a tabletek

A 2011-es kilátásokkal kapcsolatban óvatosan optimista Fauszt Gábor, aki szerint a PC-eladások 10 százalék körül növekedhetnek. A forgalom java részét továbbra is a lakosság adja majd, a vállalati PC-cserék csak az év második felében fognak beindulni szerinte. Az asztali gépek szegmensét továbbra is a TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) határozza majd meg, a notebookok piacát pedig 2011-ben is a lakossági vásárlások dominálják, de nem akkora mértékben mint az év végén. Az IDC becslései szerint 2010 utolsó három hónapjában 10 eladott notebookból 8-at fogyasztók vettek meg.

A Dell hazai vezetője szerint egyelőre nehéz megítélni, milyen lesz 2011: a PC-piac növekedése szempontjából meghatározó tényező lesz az állami szektor, a Dell vezetője óvatosan optimista az eladások növekedésével kapcsolatban, azt ugyanakkor elmondta, a Dell a piaci átlag felett akar bővülni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az IDC elemzője úgy véli, a notebookok szegmensében a mainstream (15-16") gépek mellett 2011-ben erősödni fog az ultrahordozható modellek forgalma. Ezeknek a gépeknek az ára folyamatosan csökken, a kereslet pedig növekszik, ahogy Magyarországon is sokan vannak túl első noteszükön és már kimondottan azokat a modelleket keresik, amelyek könnyen hordozhatók és kellően hosszú akkumulátoros üzemidővel rendelkeznek.

Samsung Galaxy Tab: a legkelendőbb tablet itthon

Ez a netbookok végét is jelentheti, amelyek nem tudnak annyival olcsóbbak lenni az ultrahordozható gépeknél, hogy megérje őket megvásárolni. A netbookok koporsójába az utolsó szöget a tabletek verhetik be. Fauszt Gábor becslései szerint tavaly mintegy 10 ezer médiatablet fogyott, a legnépszerűbb modell a több mobilszolgáltatónál beszerezhető Samsung Galaxy Tab volt, amelyből majdnem kétszer annyit adtak el itthon mint Apple iPadből. 2011-ben egyre több tablet érkezik neves és kevéssé neves gyártóktól, az árak is csökkenni fognak, 100-110 ezer forint körül árukkal pedig ezek a készülékek közvetlenül a netbookokkal szállnak majd szembe.

Fauszt Gábor rámutatott, a manapság rendkívül felkapott tabletek és okostelefonok ugyanazon a fejlődésen mennek keresztül mint az ezredforduló után a PC-k: egyre nő a teljesítményük és tárkapacitásuk, megjelennek bennük a grafikus gyorsítóchipek, elterjednek a többmagos processzorok. A folyamat azonban a PC-piacon felhalmozott tapasztalatok hasznosítása révén sokkal gyorsabban megy végbe mint korábban, és a piac is jóval lendületesebben nő mint a PC-ké. 2011-ben 40-50 ezer tablet fogy majd itthon, ami a teljes PC-piac mintegy tizede lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról