Szerző: Koi Tamás

2011. január 18. 12:52

A hazai vonatokon is lesz vezeték nélküli szélessávú internet

Tavasztól nem csak buszokon, hanem egyes vonatszerelvényeken is használhatják majd a vezeték nélküli internetet noteszgépükkel vagy telefonjukkal az utasok.

Az MTI-től származó információk szerint a Telenor Magyarország és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) a Közbeszerzési Értesítőben megjelent paraméterek szerint január elején internetszolgáltatás üzemeltetéséről szóló szerződést kötött. A megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják majd a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyez el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A vasúttársaság és a mobilszolgáltató egyelőre két évre szóló üzemeltetési szerződést kötött, de nem zárták ki sem az időtartam meghosszabbítását, sem pedig az internettel felszerelt vasúti kocsik számának a bővítését. A Telenor a teljes kiépítésért és az üzemeltetésért 6,4 millió forintot kért két évre, ami csaknem ötöde annak az összegnek, melyet a Magyar Telekom ajánlott a közbeszerzési tenderen (a kiírásban eredetileg nyolcmillió forintra becsülték a költségeket).

A kiírásból és az MTI beszámolójából nem derül ki, szempont volt-e a pályázatnál, hogy a szolgáltatók a vasútvonalak mentén milyen 3G-s lefedettséget biztosítanak, emellett az sem világos, hogy a két ajánlat tartalmában miben tért el egymástól. Mobilinternet-alapú elérést a buszos tömegközlekedésben egyébként hónapok óta lehet használni Magyarországon, a Volánbusz egyes járatain, valamint a reptéri minibuszokon a Vodafone Magyarország üzemelteti a speciális routereket.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.