Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

2011 az olcsó memória éve lesz

Bodnár Ádám, 2011. január 13. 12:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az iSuppli legfrissebb előrejelzése szerit 2011-ben meredeken csökkenni fog a DRAM-piac, ahogy a kínálat a korábbi technológiai fejlesztéseknek és kapacitásbővítéseknek köszönhetően meghaladja a keresletet. Hiába várható rekordmennyiségű okostelefon, médiatablet és más elektronikai készülék eladása, a termékek nem fogják felszívni a DRAM-kínálatot. Az eredmény: drámai árcsökkenés.

Olcsó lesz a DRAM

Az iSuppi piacelemző cég úgy látja, 2011-ben 12 százalékkal 35,5 milliárd dollárra esik a globális DRAM-piac, ami hatalmas sokként fogja érni a gyártókat a 2010-ben tapasztalt 78 százalékos növekedés után. "A 2010-es robbanás után a DRAM-piac irtózatos másnaposságra ébred 2011-ben" - kommentálta az adatokat Mike Howard, az iSuppli elemzője. "Ahogy a kereslet meghaladja a kínálatot, az árak folyamatosan csökkenni fognak, ami a bevétel olvadását okozza."

A memóriapiacra általánosságban jellemző, hogy a kínálat csak késéssel tudja követni a kereslet alakulását, mivel a technológiai fejlesztések és a gyárbővítések több éves átfutással zajlanak,  lehetetlen előre látni bizonyos eseményeket. Legutóbb ilyen volt a PC-piac váratlan gyengesége 2010-ben, ami kibillentette a memóriapiacot egyensúlyi helyzetéből és túlkínálatot okozott, ami az árak csökkenéséhez vezetett. A gyártók csúcsra járatják üzemeiket, hogy minél alacsonyabb fajlagos költséget tudjanak elérni, és az árversenyben egymástól üzleteket elvenni.

Jó hír a vásárlóknak

2011-ben közel 60 százalékkal több, összesen 24,6 milliárd gigabájtnyi memóriachipet értékesítenek a gyártók mint tavaly, az árak meredek csökkenése mellett. Az iSuppli szerint a DRAM memóriachipek átlagos eladási ára 44,7 százalékkal zuhan 2010-hez képest, vagyis idén rendkívül olcsón lehet memóriát vásárolni, költséghatékonyan lehet a meglevő gépeket bővíteni és az új PC-kben is minimális felárért lehet extra memóriakapacitást venni.

"Rossz hír a szállítóknak, de a DRAM árcsökkenés jó hír a fogyasztóknak" - mondja Howard. "Egy 2 gigabájtos modul ára kevesebb mint fele annak, amennyibe hat hónapja került." Ez ahhoz is vezet, hogy a PC-kbe egyre több memória kerül, az iSuppli szerint 2011-ben a legtöbb gépet már legalább 4 gigabájt DRAM-mal adják el, év végére a 2 gigabájtos konfigurációk alig 6 százalékát teszik ki az eladásoknak. Idén majdnem minden eladott PC-ben DDR3 memória lesz az iSuppli előrejelzése szerint, a DDR2 teljesen kiszorul a piacról.

2011-ben már mintegy 50 millióval több okostelefon és tablet fogy mint PC, és ezekben ugyan jóval kevesebb a DRAM mint egy számítógépeben, a piacon meghatározó tényezővé lépnek elő - jegyzi meg az iSuppli. Idén 62 százalékkal nő az okostelefonok által felszívott DRAM-kapacitás, a tabletek pedig a gyors növekedésnek köszönhetően 2012-2013 körül már ugyanannyi memóriát kötnek le mint az okostelefonok. 2014-re a DRAM-eladások több mint 16 százaléka megy mobil eszközökbe, 2009-ben ez az arány alig 6 százalék volt.

A flash piacon egészséges növekedés várható

A NAND flash piacra már nem igazak a fent megállapítások. Bár a gyártókapacitások bővítésének köszönhetően a kibocsátás növekedése némileg felülmúlja a kereslet bővülését, ez csak 2011 végén ütközik majd ki az iSuppli szerint. 2010-ben 38 százalékkal nőtt a NAND flash piac, idén további 18 százalékos bővülés és 22 milliárd dolláros forgalom várható, miközben a leszállított memóriakapacitás 72 százalékkal ugrik meg, ahogy erősödik a kereslet a flash memóriát tartalmazó eszközök iránt (memóriakártyák, pendrive-ok, okostelefonok, tabletek, stb.).

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.