Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 7. 16:44

Szuperkönnyű és ultravékony laptop a Samsungtól

Valószínűleg a 13 hüvelykes MacBook Air műszaki paramétereivel keltek és feküdtek a Samsung tervezőmérnökei, de végül sikerült a bravúr, és az Apple gépénél vékonyabbra tudták "lapítani" a 9 Series laptopot.

A CES-en mutatkozott be a Samsung szupervékony laptopja, a 9 Series, amely sötétszürke szálcsiszolt dúralumínium házával és vékony kialakításával egy netkávézóban és egy tárgyalóteremben egyformán jól mutat. A koreai vállalat gépe legvastagabb pontján 16,2 milliméter csupán, az Apple MacBook Air 13" verziója ennél 1 milliméterrel dundibb. A Samsung gép tömege is kisebb a MacBook Airnél, bár a különbség elhanyagolható, 5 gramm mindössze.

A gép nem csak megjelenés, hanem műszaki tartalom szempontjából is figyelemre méltó: második generációs Intel Core i5 2537M, vagyis "Sandy Bridge" processzor került az alapkivitelbe, amely 1,4 GHz-es órajelen működik, de Turbo módban akár 2,3 GHz-re is képes felpörögni. Az operatív tár 4 gigabájtos, a háttértár pedig egy 128 gigabájtos SSD, emellett 2.1 csatornás hangrendszerrel és LED háttérvilágítású, 1366x768 pixel felbontású kijelzővel büszkélkedhet a 9 Series, utóbbi 400 nits fényerejével és 160 fokos betekintési szögével valóban "szemre való".

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gépből készül Core i7 processzoros változat is 256 gigabájtos SSD-vel, felárért pedig akár beépített WiMAX-vezérlő is választható. A koreai mérnököknek kellemetlen kompromisszumokat is meg kellett kötniük a tervezéskor, a bővíthetőséget feláldozták a vékonyság oltárán: egy USB-port, egy SD-kártyahely és egy HDMI-csatlakozó került csak a gépbe a mikrofon- és fülhallgató-csatlakozókkal szemben, a bal oldalra. A Samsung 9 Series a gyártó állítása szerint akár 6,5 órát is működik egy feltöltéssel, lítiumpolimer akkuja ezer töltési-kisütési ciklusra képes anélkül, hogy kapacitása csökkenne.

A Samsung 9 Series az ígéret szerint még az első negyedévben az üzletek polcaira kerül, az alapváltozat ára 1599 dollár, ami 300 dollárral a 13" MacBook Air ára felett van. Magyarországon a HWSW becslései szerint bruttó 450 ezer forint körüli áron érkezhet, ha egyáltalán forgalmazzák majd itthon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról