:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 5. 16:29

A Qualcomm kezébe kerül az Atheros Communications

A Qualcomm egy 3,2 milliárd dolláros készpénzes tranzakció keretében megvásárolja a Wi-Fi és Bluetooth chipjeiről ismert Atherost.

Egyesül a Quialcomm és az Atheros Communications, a 3,2 milliárd dolláros ügyletet mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, a tranzakció 2011 első felében zárulhat le. Az Atheros-részvényesek 45 dollárt kapnak minden egyes papírjukért, ami több mint 20 százalékos prémiumot jelent a tegnapi záróárhoz képest.

Passzolnak

Az Atherost leginkább Wi-Fi, Bluetooth, GPS és más vezeték nélküli kommunikációs chipjeiről ismerik, míg a Qualcomm elsősorban mobilhálózatra (CDMA, UMTS, stb.) csatlakozó kommunikációs chipekben és a mobil eszközökbe szánt, ARM architektúrára épülő alkalmazás-processzorokban (pl. Snapdragon család) utazik. A jelenleg elterjedt 3G/UMTS technológia jobbára Qualcomm szabadalmakon nyugszik, ezért a vállalat hatalmas bevételre tesz szert jogdíjakból is.

A két vállalat kínálata szinte tökéletesen illeszkedik, egyedüli kivételt a Wi-Fi chipek jelentik, itt mindkét cég jelen van, de piaci szakértők szerint az Atheros kínálata és fejlesztési tervei egyaránt a Qualcomm elé helyezik ezen a területen. A Qualcomm 2006-ban az Airgo felvásárlásával próbált meg a Wi-Fi chipek piacára betörni, inkább kevesebb mint több sikerrel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Morgan Stanley előzetes becslései szerint az Atheros felvásárlása révén a Qualcomm 2011-ben 930 millió, jövőre pedig 1 milliárd dollár extra bevételhez juthat. A 16 ezer dolgozót foglalkoztató Qualcomm legutolsó pénzügyi évében 10,9 milliárd dolláros bevétel mellett 3,2 milliárd dollár nettó profitot termelt, az ezer fős Atheros ugyanezen idő alatt 524 millió dolláros forgalomból 20 milliós nettó eredményt tudott kipréselni.

Jönnek az okostelefon- és tabletplatformok

A fúziót minden bizonnyal a mobil eszközök megállíthatatlannak tűnő terjedése mozgatta, az Atheros felszippantásával a Qualcomm komplett platformot tud kínálni a különféle készülékgyártóknak, ARM alkalmazásprocesszorral, grafikus vezérlővel, hang- és 3G vagy LTE adatkapcsolattal, valamint Wi-Fi- és Bluetooth-adóvevővel, illetve GPS-szel. Ezeket akár egyetlen platformra is integrálhatja a vállalat, hogy csökkentse az alkatrészek helyigényt és az előállítási költségeket mint a saját, mind pedig az ügyfelek oldalán.

A számos csúcskategóriás okostelefonban megtalálható Qualcomm Snapdragon platform tartalmaz processzort, grafikus gyorsítót, médiaprocesszort, 3G-vezérlőt, az Atheros megszerzésével a platformba beépülhetne a Wi-Fi és Bluetooth támogatás is. Az okostelefonok vagy éppen tabletek gyártóiról egy ilyen komplett platform nagy terhet vesz le, hiszen nekik már nem kell a különféle szállítóktól származó alkatrészek integrációjával foglalkozni, hanem a termék egyéb jellemzőire koncentrálhatnak mint amilyen a szoftver vagy a formaterv.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.