Szerző: Bizó Dániel

2010. december 28. 13:36

Putyin csak szabad szoftvereket akar látni az orosz hivatalokban

Egy kormányzati utasítás értelmében Oroszország állami hivatalainak a nyílt forráskódú szabad szoftverek irányában kell elmozdulniuk a következő évek során. A tervet maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök szignózta, az első fázis határideje 2015.

A terv értelmében 2011-től kezdődően megindul az orosz kormányzati hivatalok migrációs programja szabad szoftverekre. A következő négy költségvetési év alatt, vagyis 2015 végéig mintegy 25 mérföldkövet kell teljesítenie a közszférának, amelynek részeként meg kell kezdeni a tulajdonosi szoftverek használatának leváltását szabad szoftverekre. A publikusan hozzáférhető dokumentum tanúsága szerint december 17-én Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök írta alá a tervet, amely ezzel életbe lépett.

A dokumentum alapján az első évek az előkészületekkel zajlanak majd, a terv a program komplexitásához mérten hihető határidőkkel dolgozik, vagyis nem várja el, hogy akár egy vagy két éven belül végbemenjen a teljes migráció. A kezdeti lépésekben olyan feladatok szerepelnek, mint a tanácsadó és támogatási tevékenységet ellátó kompetenciaközpontok felállítása, a nyílt szoftverek által támogatott, kvázi szabványosnak tekinthető adattárolási formátumok és adatcserélő interfészek listájának összeállítása, valamint az állami hivatalokban tipikus informatikai feladatokra szánt szabad szoftvercsomagok összeállítása. Ez alatt valószínűleg az irodai dekstopokat és munkacsoport-szervereket kell érteni elsősorban, operációs rendszerrel és megfelelő alkalmazásokkal. A program nem specifikálja pontosabban, milyen szoftverekről van szó.

A terv alapján az erre kiválasztott hivatalokban 2012 második negyedévében kell megindulnia a nyílt forrású alapcsomag tesztelésének, és 2013 harmadik negyedévében frissíteni kell ezeket a szoftvereket az aktuális verzióra, méghozzá az ezzel párhuzamosan létrehozott kormányzati szoftvertárból (repository). Ez a frissítés negyedévente kötelező, hogy minden hivatalnál egységes maradjon a szoftverbázis. Az éles migráció, a szükséges további alkalmazásokkal, 2014 harmadik negyedévében indul meg, beleértve az adatok átemelését is tulajdonosi szoftvereket használó IT-rendszerekből. Ezt követően a központi, kormányzati repository biztosítja mindenki számára a szoftverek kurrens változatát, negyedéves, valamint egyes alkalmazások esetében éves frissítési ciklussal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A program első fázisa 2015 harmadik negyedévében ér véget, méghozzá a további migrációs lépések végrehajtására tett javaslatokkal, felhasználva a kiépített kompetenciákat, és a felhalmozott tapasztalatokat. A program része annak kivizsgálása is, a kormányzati program hogyan tudná támogatni az orosz szoftveripart, valamint hogyan kell a felső- és középszintű oktatást módosítani a nyílt szoftverek támogatása érdekében, amibe egyaránt beletartozik a nyílt szoftverek oktatása és használata is.

Az orosz lépések kétségtelenül a külföldi technológiától történő stratégiai függetlenedést szolgálják, egyúttal az orosz informatikai, elsősorban szoftveripart hivatottak erősíteni a globális riválisokkal szemben. Oroszország már két évvel ezelőtt megkezdte a közoktatás átterelését szabad szoftverekre, most ezt a szándékot emelte magasabb szintre.

a címlapról