Szerző: Kovács Attila

2000. augusztus 21. 21:31

Új Logitech egerek

A Logitech egy hét múlva fogja lerántani a leplet legújabb mutatóeszközéről, az iFeel Mouse illetve az iFeel MouseMan elnevezésű érző egereiről. Ezek az egerek lesznek az első, nagyközönség számára elérhető olyan olcsó egerek, amik éreztetni tudják a felhasználójukkal, ha egy weblapon egy link fölött haladnak el a mutatóval, vagy ha egy párbeszédablakban egy legördülő menü felett egerésznek... A felhasználók az egereket szeptember közepétől tudják majd megvásárolni szerte a világon.

A Logitech egy hét múlva fogja lerántani a leplet legújabb mutatóeszközéről, az iFeel Mouse illetve az iFeel MouseMan elnevezésű "érző" egereiről. Ezek az egerek lesznek az első, nagyközönség számára elérhető olyan "olcsó" egerek, amik éreztetni tudják a felhasználójukkal, ha egy weblapon egy link fölött haladnak el a mutatóval, vagy ha egy párbeszédablakban egy legördülő menü felett egerésznek... A felhasználók az egereket szeptember közepétől tudják majd megvásárolni szerte a világon.

A bal- és jobb kézzel egyaránt használható háromgombos, illetve görgetőgombbal ellátott iFeel Mouse-t közel 40 dolláros (~11500 Ft) áron, illetve nagyobbik testvérét, a négy gommbal szerelt, viszont csak jobb kézzel használható iFeel MosueMan-t közel 60 dollárért (~17000 Ft) fogják árulni.

"Ez egy teljesen újfajta mutatóeszköz" nyilatkozta Jan Edbrooke, a Logitech egyik marketingigazgatója." Eddig a pillanatig az egeret igazából csak bemeneti eszközként használták. Mi továbbmentünk és elkészítettünk egy olyan egeret, ami vissza tud jelezni a felhasználónak."

A Logitech legújabb egerei egy sor fejlesztés eredményei. Az "egéripar" az utóbbi időben egyre jobban felbolydult: példának okáért itt van a Microsoftnak az optikai egere, az IntelliMouse és IntelliEye, vagy a Beltin Components-ék ErgoMouse-a, illetve a Kensington Microwave-féle új egér, a Thinking Mouse. Ráadásul az ipari tervezés gurui az Apple-nél bejelentették, hogy következő generációs gépeikhez már optikai egeret fognak csomagolni, ezzel ki fogják tudni kerülni a "golyós" egerek nagy hátrányát: azt, hogy egyenetlen felületen nem működnek tökéletesen.

A Logitech legújabb egerei szintén optikai úton működnek, ezáltal az egerekben megszokott mechanikát egy egyszerű chip helyettesítheti, így marad elég hely egy kis villanymotornak az egér testében. Ez a villanymotor az, ami a vibrációt kelti, amikor az egérmutató elhalad egy menü vagy egy link fölöt. Természetesen a vibrációt ki is lehet kapcsolni illetve intenzitását meg lehet változatni, ha már zavaróvá válik.

Amennyiben sikeresek lesznek az egerek, akkor akár új "érzeteket" is meg lehet nekik tanítani, azaz durva felületeket mint egy fal is tudnak majd velük utánozni.

Az emberek eleinte csak a szemüket használták érzékelésre amikor számítógéppel dolgoztak, az elmúlt pár évben elterjedtek a "hangos" programok, most pedig itt az ideje, hogy ne csak lássuk és halljuk, hanem érezzük is, hogy mit csinálunk a gépünkkel...
[C|NET]

a címlapról