:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 14. 12:49

Elérték a mélypontot a PC-árak?

Megszoktuk, hogy az elektronikai termékek ára a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre csökken, a PC-árak azonban látszólag elérték a mélypontot - tavaly óta enyhe növekedés volt tapasztalható.

Az amerikai kiskereskedelmi forgalmat vizsgáló NPD adatai szerint tavaly novemberben egy átlagos PC-ért 580 dollárt fizettek az üzletekben, idén ez 615 dollárra emelkedett, írja a Wall Street Journal. Az enyhe áremelkedés több okra vezethető vissza, ezek közül az egyik, hogy látványosan megcsappant a kereslet az olcsó netbookok iránt, amelyek tavaly érték el népszerűségük csúcsát. További tényező, hogy a fejlett piacokon a lakossági kereslet a gazdasági bizonytalanság miatt visszaesett, a vállalatok azonban végre elkezdtek vásárolni, az üzleti PC-k pedig általában drágábbak az otthoni gépeknél. Az NPD emellett azt is állítja, az átlagos árak emelkedésére hatással volt az is, hogy az átlagnál jóval drágább gépeket értékesítő Apple enyhén, 1 százalékponttal növelni tudta piaci részesedését.

Az áremelkedés az Apple-gépek kiszűrésével, pusztán a windowsos rendszereket vizsgálva is tetten érhető, az NPD adatai alapján egy év alatt 2 százalékos drágulás volt megfigyelhető. Egy átlagos, Windowst futtató laptop 453 dollárba került novemberben, ami ugyanannyi mint tavaly, az asztali konfigurációk átlagos ára ugyanakkor 477 dollárról 508 dollárra erősödött egy év alatt, ami az üzleti modellek iránti kereslet élénkülésével is magyarázható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mivel a különféle PC-gyártók ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolják az alkatrészeket (processzorokat, memóriát, merevlemezt, kijelzőt, stb.) és ugyanazt az operációs rendszert  is telepítik rájuk, alig van eszközük arra, hogy megkülönböztessék magukat egymástól, így kézenfekvő hogy árban versenyeznek. Ez azonban a profitjuk feladásával is jár, a világ második legnagyobb PC-gyártójaként az Acer például a harmadik negyedévben 5,3 milliárd amerikai dollár bevételből 169 milliós üzemi eredményt tudott kipréselni, ami 3,1 százalékos operatív eredményhányadot jelent mindössze. Nem véletlen, hogy a nagy gyártók mint a HP, a Dell vagy az Acer az utóbbi években a high-end konfigurációk felé fordultak és árak helyett inkább vonzó formatervvel, beépített extrákkal és erős hardverrel próbálnak meg vevőket toborozni.

A PC-k ára a kategória megszületése óta folyamatosan csökkent. A piac azonban láthatóan elért fejlettségének abba a szakaszába, ahol az árak már nem eshetnek tovább - ezen a véleményen van legalábbis Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. Stephen Baker, az NPD elemzője szerint a PC-árak egyszerűen elérték a mélypontot, a legolcsóbb konfigurációkat már  előállítási költségük közelében adják a cégek. Otellini is úgy véli, a 299 dolláros ár, ami jelenleg a laptopok belépő szintjét jelenti, már nem fog jelentősen csökkenni, sose lesz a boltokban 99 dolláros notebook, mivel azt már nem lehetne gazdaságosan legyártani.

Magyarországon egy év alatt 13 százalékkal nőtt a PC-k átlagos eladási ára, mondta el a HWSW-nek Fauszt Gábor, az IDC hardverpiaci elemzője. A szakértő szerint ennek oka a netbookok iránti kereslet visszaesése és az árfolyamváltozás mellett az Intel Core i3, Core i5 és Core i7 processzoros rendszerek megjelenése, amelyek magasabb áron kerültek forgalomba az elődöknél. Tavaly a PC-k átlagos eladási ára 135 ezer forint volt, ez 2010-re 153 ezer forintra emelkedett, tudta meg lapunk az IDC-től. 2009-ig az árak folyamatosan csökkentek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.