Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 13. 15:04

Nagy kapacitású 2,5" vállalati merevlemez a Seagate-től

A világon elsőként mutatott be 1 terabájtos vállalati merevlemezt 2,5 hüvelykes kivitelben a Seagate. A Constellation 2 névre hallgató meghajtót szerverekbe, tárolókba ajánlja elsősorban a gyártó.

Nem a Seagate-é a világ első 2,5 hüvely méretű 1 terabájtos merevlemeze, de a Constellation 2 az első, amelyet kimondottan vállalati használatra terveztek, szerverekbe, tárolókba szánnak. Ennek érdekében 6 Gbps interfészekkel kerül piacra a termék, amely SATA vagy SAS egyaránt lehet, illetve támogatja a T10 Protection Information szabványt.  A Seagate többi vállalati merevlemezéhez hasonlóan a Constellation 2 is megvásárolható Self Encrypting Drive opcióval, vagyis natív hardveres titkosítással. A meghajtónak 250 gigabájtos és 500 gigabájtos verzióját is kiadta a Seagate.

A vállalat 1,4 milliós MTBF értéket adott meg, ami az átlagnál nagyobb megbízhatóságot jelent, az éves meghibásodási arány pedig mindössze 0,62 százalék. Vállalati adatközpontokban nem ritka akár több ezer vagy több tízezer meghajtó párhuzamos működése, itt már kritikus fontosságú a meghibásodások valószínűsége. A diszkeket 5 éves garanciával árusítja a Seagate. A Constellation 2 a takarékosság érdekében a terhelés függvényében képes változtatni a fordulatszámát - az adminisztrátorok háromféle energiatakarékos állapot közül is választhatnak attól függően, hogy mennyire szeretnének spórolni a villanyszámlával. Működés közben a fogyasztás 4,3 és 6,4 watt között alakul.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A 2,5 hüvelykes merevlemezek az elmúlt években kezdtek el terjedni a szerverekben, tárolókban. A legfontosabb érv mellettük a kisebb méret, ezáltal nagyobb kapacitássűrűség érhető el, emellett kevesebb energiát is fogyasztanak és kevésbé melegszenek mint a 3,5" diszkek. Az IDC szerint 2014-ig 50 százalékkal nőni fog a 2,5 hüvelykes vállalati merevlemezek piaca.

A rekordkapacitású 2,5 hüvelykes Seagate-diszkek nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, csak szerver- és tárológyártók vásárolhatnak belőle, egyelőre ismeretlen áron. A hivatalos bejelentés szerint a Dell PowerVault tárolók és PowerEdge szerverek már ebben a hónapban rendelhetők lesznek Seagate Constellation 2 merevlemezekkel.

a címlapról