:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 10. 11:54

Történelmi csúcson a félvezetőipar

A globális recesszió után látványosan erőre kapott a félvezetőipar. A forgalom idén 300,3 milliárd dollár lesz, ami történelmi csúcs, derül ki a Gartner elemzéséből. Jövőre további növekedés várható.

2009-ben a recesszió által okozott keresletcsökkenés miatt 10 százalékot esett a félvezetőpiac értéke, idén azonban hatalmasat robbantak az eladások, ahogy a világgazdaság elkezdett kilábalni a válságból, megélénkültek a vállalati informatikai beszerzések és a fogyasztói piacon is megjelent egy-két nagy érdeklődést kiváltó újdonság. 2010-ben több mint 31 százalékkal nőttek a félvezetőeladások, ekkora növekedésre 2000 óta nem volt példa, és előtte is csak kétszer, 1998-ban és 1995-ben fordult elő 30 százaléknál nagyobb éves növekedés.

A Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból jól látszik, mennyire jó éve volt idén a memóriagyártóknak, ami több okra vezethető vissza. Egyrészt a klasszikus értelemben vett informatikai eszközök, azaz a PC-k, szerverek, tárolók, hálózati eszközök, nyomtatók, okostelefonok egyre több memóriával érkeznek, miközben elképesztő mennyiségű, DRAM és flash memóriát tartalmazó konzumelektronikai eszköz fogy, például digitális fényképezők és videokamerák, zene- és filmlejátszók. Egyre több berendezésbe kerül elektronikus intelligencia valamilyen típusú memóriával, például autókba, tévékbe vagy épületgépészeti termékekbe.

A félvezetőpiac alakulása 2010-ben (becslés)

Forrás: Gartner

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A memóriapiac emelkedésének másik oka, hogy a válság alatt a memóriapiac a korábbi túlzott kapacitások és a kereslet visszaesése miatt mélypontra került, a chipek piaci árai a termelési költség alá estek. Ennek eredményeképp több gyártó is nehéz helyzetbe került, az Infineonból leválasztott Qimonda például 2009-ben csődbe is ment. A válság után a gazdaság és az IT-piaci kereslet élénkülése felvitte a memóriaárakat, mivel a gyártók nem tudták lekövetni az igények hirtelen megváltozását. Az irányadó 1 gigabites DDR3 chipek ára 2010 közepén a 3,2 dollárt is elérte, míg 2009-ben 1 dollár alatt is járt az árfolyam.

2010-ben a memóriagyártók mind átlag feletti bevételnövekedést értek el. A félvezetőpiaci forgalmának 80 százalékát memóriachipekből elérő Samsung Electronics 59,8 százalékos, a Hynix Semiconductor 71 százalékos, a Micron Technology 113 százalékos bővülést tudott felmutatni éves összehasonlításban, derül ki a Gartner adataiból. A teljes memóriapiac 49 százalékkal bővül 2009-hez képest, jövőre azonban 2,4 százalékos visszaesés várható a szegmensben, ahogy az árak elkezdenek csökkenni. A DRAM-piac 15,6 százalékot esik 2011-ben, a NAND flash ugyanakkor 24 százalékkal bővül, ami a flash memóriát tartalmazó fogyasztói eszközök töretlen népszerűségének lesz köszönhető.

2011-ben 4,6 százalékos piaci növekedést vár az elemzőcég, amivel 314 milliárd dollárra emelkedhet a piac. A Gartner úgy látja, a bővülés motorját elsősorban a tabletek, okostelefonok és mobil PC-k terjedése jelenti majd. A tabletekbe épített chipek forgalma 2010-ben 2,4 milliárd dollárt tesz ki, de 2014-re el fogja érni a 17,8 milliárd dollárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.