Szerző: Kovács Attila

2000. augusztus 21. 00:51

A világon először a Matroxtól kapunk DualHead támogatást Linux alá

A Matrox Press Room-jában olvasható a következő bejelentés :

A Matrox Press Room-jában olvasható a következő bejelentés:
A Matrox Graphics Inc. 2000. augusztus 18.-án bejelentette, hogy ők az első olyan videokártyagyártók, akik támogatják az egy kártyán található több monitorkimenetet (DualHead megoldást) Linux alatt. A beta Linux XFree86 driver elérhető és letölthető a Matrox honlapjáról:
Matrox XFree86 4.0 driver

Ez a driver három különböző DualHead módot ismer: a Multi-display-t, a Clone-t és a TV-kimenetet. Ez a meghajtóprogram ráadásul a Matrox Marvel termékvonalat is támogatja. Ezen felül még 2D/3D gyorsítást tesz lehetővé G200 chipes kártyákon ráadásul 2D támogatást nyújt a G200MMS kártyákhoz, továbbá laposképernyőket is lekezeli. (...)

Hozzáfűzném, hogy ez nem azt jelenti, hogy a Matrox drivere az első amivel több monitort lehet egy Linuxos géphez csatlakoztatni, ez csak azt jelenti, hogy a Matrox az első gyár, aki olyan drivert hoz ki, ami a kártyáján lévő több monitorkimenetet is meg tudja hajtani. Bár azért hozzá kell tennem, hogy az eddigi többmonitoros megoldások Linux alá elég körülményesek voltak, ráadásul olyan megkötésekkel kellett szembenéznie a felhasználónak, hogy nem lehetett mindegyik monitoron grafikus felületet használni, tehát közel sem volt tökéletes. Szerencsére a legújabb XFree86 már támogatja ezt és ezért már csak a driverprogramozókon (videokártyagyártókon) múlik, hogy mikor lesz tökéletes többmonitort támogató grafikus felület Linux alá. Eddig a hír folyamán mindig Linuxot említettem, pedig ez a driver nem csak Linuxon fut. Nyugodtan lehet használni minden i386 platformon futó operációs rendszeren, ami XFree86 4.0-át használ. Ez annak köszönhető, hogy az XFree86 4.0 driverbetöltő algoritmusa teljesen független az operációs rendszertől, csak platformfüggő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról