Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 29. 16:00

Hitelből fejleszt a Magyar Telekom

150 millió eurós hitelt vesz fel a Magyar Telekom, amelyet vezetékes és mobil szélessávú infrastruktúrájának fejlesztésére fordít. A vállalat vezetője, Christopher Mattheisen még nem tudja, hol lehet megspórolni a válságadót: nem biztos hogy nem lesz leépítés.

A Magyar Telekom a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal (EIB) a vezetékes és mobil
szélessávú projektjeinek finanszírozására. A szolgáltató 150 millió eurós, azaz mai árfolyamon 42 milliárd forintos kölcsönt vesz fel, amely forintban denominált, futamideje 6 év, kamatozása fix.

Christopher Mattheisen, a vállalat elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, a válságadó miatt a Telekomnak erőteljesen vissza kell fognia beruházásait, azonban a mobiil szélessáv azok közé a területek közé tartozik, amelyek komoly növekedési lehetőségeket rejt. "A távközlésben 2011 az okos telefonok esztendeje lesz, amelyekből tucatnyi típus kerül majd a piacra. Arra számítok, hogy jövőre Magyarországon is megjelenik az első száz euró alatti ilyen készülék, emellett több táblagép is kapható lesz. Mindezek nagy hatással lesznek a mobil-szélessávú piacra. Erre pedig fel kell készülnünk" - fogalmazott Mattheisen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy a HWSW arról már korábban beszámolt, a távközlési piacra kivetett extra adó a beruházási kedv csökkentése révén a hazai kis- és középvállalatokra is jelentős hatással lesz. "Több ezer kis- és középvállalat tartozik hazai beszállítóink közé, velük szinte szimbiózisban élünk, egyfajta 'belső exportpiacot' jelentünk számukra, így beruházásaink visszafogása negatívan érintheti őket is" - mondta a Napi Gazdaságnak Mattheisen.

A vállalatnak 27 milliárd forint különadót kell befizetnie, ami nettó eredményének a fele. "Akkora pénzről van szó, hogy azt nem lehet függetleníteni az üzleti tervünktől, márpedig a 2011-es tervünket várhatóan decemberben hagyja majd jóvá az igazgatóság. A döntés előkészítése során most vizsgáljuk, hogy az összeg megtakarítása során milyen mozgástere van a társaságnak." A Telekom-vezér kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a válságadó miatt lesznek-e leépítések a Magyar Telekomnál. A HWSW a céghez közeli forrásból úgy értesült, rövidesen mintegy 1300 dolgozó leépítésére kerülhet sor, ami több mint 10 százalékos létszámcsökkentést jelent.

a címlapról