Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Korhatárosak lesznek az Android-alkalmazások

Dojcsák Dániel, 2010. november 25. 11:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Android Market leggyakoribb kritikája, hogy a felhozatal értékelése kusza, az Apple App Store-hoz képest nehezen átlátható. Eddig úgy tűnt, hogy a Google elégedett volt az önfenntartó rendszerrel, s nem regulázza meg a Marketet, de szerencsére lesz változás.

hirdetés

Néhány hónapja újdonságként jelentették be, hogy a Market felületét megújították, külön fülre kerültek az alapinformációk és a kommentek, illetve a felhasználói hozzászólásokat is lehet azóta értékelni vagy épp spamnek jelölni. Ez fontos lépés volt az átláthatóság irányába, de ettől még az Android piactere megmaradt ugyanolyan kaotikusnak, mint előtte. Most egy újabb fejlesztés után a Google bevezeti a korhatár-besorolást az alkalmazásoknál. Ez azt jelenti, hogy minden program fejlesztőjének jeleznie kell, hogy milyen besorolásba tehető programja, illetve a már meglévő programokhoz is csatolni kell ezt az információt. Ez abból a szempontból rossz hír, hogy minden letöltött alkalmazást újra frissíteni kell majd a felhasználóknak.

A kategóriák között a legtágabb a "mindenki számára biztonságos", amit a gyermek, tinédzser és felnőtt kategóriák követnek. A besorolás a programban megjelenő alkohol, drog, erőszak, durva beszéd és szexuális tartalom mellett figyelembe kell vegye azt is, hogy az alkalmazás milyen helyfüggő funkciókat és milyen felhasználók közti interakciós lehetőséget tartalmaz. Azon programok, amiknek a fejlesztői elfelejtik megtenni a besorolást, automatikusan a felnőtt programok közé kerülnek.

A bejelentéssel kapcsolatban a Google Android fejlesztői részlegének vezetője, Eric Chu azt is elmondta, hogy az Android Marketen további változások várhatóak az elkövetkezendő hetekben, érdemes odafigyelni. Valószínűleg a Gingerbread tényleges megjelenésekor frissül majd a piactér is.

Addig is be kell érni a szabályozottabb környezetre való áttéréssel, ami sokat számít a nagy kiadóknak, kereskedelmi fejlesztőcégeknek, illetve az újoncoknak is. Ez az újabb szűrési feltétel jót tesz majd a kereshetőségnek is, amivel kapcsolatban a Google szintén igyekezett lépéseket tenni, de ez továbbra is egy komoly adóssága az Androidnak. Ha nem lenne 1-1 külső webes szolgáltatás, ami éppen a Market hiányosságait pótolja, akkor továbbra is szinte lehetetlen lenne felfedezni alkalmazásokat, amik nem kerülnek be a listák tetejére, vagy nem tudjuk pontosan a nevüket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!