:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 22. 17:00

Kihátrál a beágyazott SIM-ek mögül az Apple

Pár héttel ezelőtt felröppent a hír, hogy az Apple búcsút intene a fizikailag is létező SIM-kártyának. A tervek szerint a jövőbeni iPhone-modellekben már microSIM-nek sem lett volna hely, az eddig ott tárolt szolgáltatói információt az Apple a mobil belső memóriájában képzelte el.

Ahogyan az eredeti hírről, a mostaniról is csak iparági források szivárogtattak az Egyesült Államokban, maga az Apple szokás szerint nem kommunikált semmit. Egyesek viszont tudni vélik, hogy a mobilszolgáltatók megfenyegették a céget, hogy megvonják az iPhone-értékesítéshez nyújtott anyagi támogatás. Alighanem erősen megcsappanna a kereslet az iPhone iránt, ha a vásárlóknak teljes áron kellene megvenniük a mobilt.

Háttéralku

A "beépített" SIM-kártyák esetén a vevők közvetlenül az Apple-től vásárolnák meg a készüléket, csakúgy, mint egy iPodot vagy egy iPadet, s az előfizetéseket ezt követően kötnék meg. Ennek a fogyasztók elsőre örülhetnének is, hiszen nem lennének sem szolgáltatóhoz, sem előfizetési csomaghoz láncolva. Az operátorok számára ugyanakkor komoly előnyt jelent az iPhone forgalmazásának presztízse, illetve az ennek hatására odaözönlő felhasználók által elköltött összegek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Érdekes módon a hírek nem az amerikai AT&T-ről szólnak, ami éveken keresztül sütkérezhetett az egyedüli iPhone-szállító szerepében, hanem az európai operátorok sértődtek meg a felvetésen - írja a brit Telegraph. A lap értesülései szerint az európai befizetések elvesztése túl sok lenne az amerikai cégnek, s nem éri meg a rizikót a virtuális SIM - egyes becslések szerint az évente duplázódó iPhone-eladások 10-12 százalékkal esnének vissza az európai szolgáltatók támogatása nélkül.

Érdemes átgondolni

Egy magát meg nem nevező szakértő nyilatkozata szerint "Az Apple hosszú ideje próbálja egyre szorosabbra vonni a kapcsolatot az ügyfelekkel és kiszorítani a szolgáltatót, de ezúttal behúzott farokkal kellett visszakullogniuk a tervezőasztalokhoz". A szolgáltatók nyomása erősnek tűnik, de eközben az Apple mellett több más gyártó is érdeklődhet az ötlet iránt, illetve a GSM Association is amellett tette le a voksát, hogy szabványosítani kell a beágyazott SIM-et, amit utána minden gyártó szabadon alkalmazhatna.

Az iPad kapcsán egyébként az Apple valószínűleg nem tett le ugyanerről, s a táblagép első frissített verziója már akár támogathatja is ezt a megoldást, hiszen az iPad esetén egyetlen operátorral sincs kizárólagossági szerződés, s ebben a szegmensben az Apple nem függ a szolgáltatóktól. A jövő évben esedékes frissített iPad, ha minden igaz, akkor a beágyazott SIM mellett egy dual-mode 3G modemet is kap, amivel egyaránt lehet majd csatlakozni a HSPA és a CDMA EVDO hálózatokhoz - utóbbival az Egyesült Államokban a Verizon Wireless rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.