:

Szerző: Koi Tamás

2010. november 18. 17:16

Leszakítja magáról a Vodafone a Telenort

Az év első felét jellemző hullámzást követően stabilizálódni látszódnak az erőviszonyok a mobilinternet-piac két kisebb szereplője, a Vodafone és a Telenor közt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frissen közzétett mobilnet-gyorsjelentéséből kiderül, hogy az év tizedik hónapjában 25 ezerrel nőtt a forgalmat bonyolított előfizetések száma - ezek azok a szerződések, amelyeknél a szolgáltató az adatok közlését megelőző három hónapban legalább 1 byte adatforgalmat regisztráltak. Az összesen 933 ezer aktív előfizetésből csaknem 450 ezer tartozik a T-Mobile-hoz, a fennmaradó részen a Telenor és a Vodafone osztozkodik.

Utóbbi két szolgáltató ez év márciusától júliusig gyakorlatilag fej-fej melletti küzdelmet folytatott egymással, az előfizetők száma többnyire csak pár ezerrel tért el egyik vagy másik cég javára. Az elmúlt három hónapban azonban a Vodafone fokozatosan leszakította magáról a Telenort, így a vállalatnak ma már több mint 21 ezerrel több aktív ügyfele van, mint norvég tulajdonú riválisának - ekkora különbség utoljára tavaly volt a két cég közt. A Vodafone elsősorban a kiterjedt kampányaival, valamint bőségesnek mondható okostelefon-választéka segítségével tudta növelni bázisát, amit a Telenor a hónap elején a mobilinternet-portfólió átalakításával igyekezett kompenzálni.


HWSW-grafika - Forrás: NMHH

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Telenor új díjcsomagjai meghozzák-e újra a fellendülést a cégnek, tény azonban, hogy láthatóan sem a Vodafone-nak, sem a Telenornak nincs már esélye behozni a piacot toronymagasan vezető T-Mobile-t, mely az év eddigi szinte összes hónapjában stabilan, gyakorlatilag senkitől sem zavartatva tudta növelni aktív előfizetőinek számát. A hatóság gyorsjelentése szerint a T-Mobile piaci részesedése az aktív előfizetők körében jelenleg 48,15 százalékos, míg a Telenor 24,79, a Vodafone pedig 27,06 százalékon áll.

Az év tizedik hónapjában az egy előfizetőre jutó adatforgalom mindhárom szolgáltató esetében emelkedett - a Telenornál 1,50 GB-ról 1,55 GB-ra, a Vodafonnál 1,35 GB-ról 1,38 GB-ra, a T-Mobile-nál pedig 1,20 GB-ról 1,26 GB-ra. A vizsgált hónapban a T-Mobile ügyfelei az előző havi 525 ezer után 564 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 337 ezer GB-ról 358 ezerre nőtt, míg a Vodafone ügyfelek az előző havi 329 ezer után októberben 347 ezer GB adatot töltöttek le és -fel, áll a hatóság gyorsjelentésében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.