Szerző: Koi Tamás

2010. november 18. 17:16

Leszakítja magáról a Vodafone a Telenort

Az év első felét jellemző hullámzást követően stabilizálódni látszódnak az erőviszonyok a mobilinternet-piac két kisebb szereplője, a Vodafone és a Telenor közt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frissen közzétett mobilnet-gyorsjelentéséből kiderül, hogy az év tizedik hónapjában 25 ezerrel nőtt a forgalmat bonyolított előfizetések száma - ezek azok a szerződések, amelyeknél a szolgáltató az adatok közlését megelőző három hónapban legalább 1 byte adatforgalmat regisztráltak. Az összesen 933 ezer aktív előfizetésből csaknem 450 ezer tartozik a T-Mobile-hoz, a fennmaradó részen a Telenor és a Vodafone osztozkodik.

Utóbbi két szolgáltató ez év márciusától júliusig gyakorlatilag fej-fej melletti küzdelmet folytatott egymással, az előfizetők száma többnyire csak pár ezerrel tért el egyik vagy másik cég javára. Az elmúlt három hónapban azonban a Vodafone fokozatosan leszakította magáról a Telenort, így a vállalatnak ma már több mint 21 ezerrel több aktív ügyfele van, mint norvég tulajdonú riválisának - ekkora különbség utoljára tavaly volt a két cég közt. A Vodafone elsősorban a kiterjedt kampányaival, valamint bőségesnek mondható okostelefon-választéka segítségével tudta növelni bázisát, amit a Telenor a hónap elején a mobilinternet-portfólió átalakításával igyekezett kompenzálni.


HWSW-grafika - Forrás: NMHH

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Telenor új díjcsomagjai meghozzák-e újra a fellendülést a cégnek, tény azonban, hogy láthatóan sem a Vodafone-nak, sem a Telenornak nincs már esélye behozni a piacot toronymagasan vezető T-Mobile-t, mely az év eddigi szinte összes hónapjában stabilan, gyakorlatilag senkitől sem zavartatva tudta növelni aktív előfizetőinek számát. A hatóság gyorsjelentése szerint a T-Mobile piaci részesedése az aktív előfizetők körében jelenleg 48,15 százalékos, míg a Telenor 24,79, a Vodafone pedig 27,06 százalékon áll.

Az év tizedik hónapjában az egy előfizetőre jutó adatforgalom mindhárom szolgáltató esetében emelkedett - a Telenornál 1,50 GB-ról 1,55 GB-ra, a Vodafonnál 1,35 GB-ról 1,38 GB-ra, a T-Mobile-nál pedig 1,20 GB-ról 1,26 GB-ra. A vizsgált hónapban a T-Mobile ügyfelei az előző havi 525 ezer után 564 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 337 ezer GB-ról 358 ezerre nőtt, míg a Vodafone ügyfelek az előző havi 329 ezer után októberben 347 ezer GB adatot töltöttek le és -fel, áll a hatóság gyorsjelentésében.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról