Szerző: Koi Tamás

2010. november 9. 08:47

Korlátlan mobilnet-opcióval próbálkozik a Telenor

Átalakította mobilnetes ajánlatát a Telenor Magyarország. A cég megszüntetett néhány tarifaopciót, másokat átalakított, de van új feltételekkel igényelhető konstrukció is a kínálatban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Telenor megszüntette egy kisebb értékű, mobiltelefonos fogyasztásra optimalizált "small screen" tarifaopció, a 20 MB-os forgalmi keretet tartalmazó Mobil Online S értékesítését, és átnevezte a 100 MB-ot kínáló Mobile Online M csomagot, melyet ezentúl Mobil Online 100MB-nak hívnak. A tarifacsaládban a Mobil Online L is új néven vehető majd igénybe, jó hír ugyanakkor, hogy változatlan áron háromszáz megabájttal megnő a forgalmi keret, azaz az ügyfelek mostantól 500 megabájtnyi adatmennyiségből gazdálkodhatnak havonta (ennek megfelelően az opció neve Mobil Online 500MB-ra változik). Teljesen új opció a fentiek mellett a Mobil Online 1 GB, melyet 2490 forintos havidíjért nyújt a szolgáltató.

A Telenor újdonságként vezette be a meglévő előfizetések mellé igényelhető Mobile Online Flexi csomagot, mely a régóta létező Internet Flexi díjcsomag feltételei szerint rendelhető meg. A szolgáltató ebben a két tarifarendszerben korlátlan forgalmat kínál e-mailezésre és böngészésre, emellett megkülönböztet úgynevezett "egyéb forgalomtípust", valamint "nem támogatott" forgalomtípust. Előbbi használatát bizonyos esetekben sávszélesség-csökkentéssel korlátozza, utóbbira pedig folyamatos sávszélesség-korlátozás él. Az említett két díjcsomag mellé a Telenor két másik, PC-s használatra szánt tarifát is bevezetett októberben: az új Internet Classic csomag 3 GB adatforgalmat kínál, az Internet Flexi Plus pedig e-mailezésre és netezésre korlátlan, "egyéb forgalomtípusra" pedig 10 gigabájtos keret vonatkozik.

Az operátor meghatározása szerint az egyéb forgalomtípusba tartozik a netrádió, internet video, voice és video chat, multimédiás alkalmazások, online játékok használata, valamint egyéb, a kiemelt és nem támogatott forgalomtípusokba nem sorolható forgalomtípus. A nem támogatott forgalomtípus szokás szerint a p2p-alkalmazások, illetve az FTP-használat. Az egyéb forgalomtípusok esetén a szolgáltató kiköti, hogy hét egymást követő napon nem lehet nagyobb a le- és feltöltött adatmennyiség 1,5 GB-nál, ellenkező esetben legalább egy napig 32/32 kbps-re lassítja a le- és feltöltési sebességet.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A szolgáltató weboldalán szereplő apró betűs információk mennyisége első látásra riasztóan hathat a konstrukció részletei iránt érdeklődő előfizető számára, emellett számos olyan fogalmat is tartalmaz, mely a köznapi ember számára értelmezhetetlen. A szolgáltatók ugyanakkor nem véletlenül óvatoskodnak a részletes ismertető esetén: a Gazdasági Versenyhivatal a múltban több ízben is kiszabott már bírságot a mobilinternetes promóciók kapcsán felmerülő nem megfelelő tájékoztatás miatt.

A Telenor legutóbb éppen egy éve kapott tizenötmilliós büntetést azért, mert a GVH szerint tisztességtelen feltételek mentén korlátozta korábbi Internet Éjjel-Nappal és Éjszaka-Hétvége csomagjait. Hasonló okokból bírságolták meg ugyanebben az időpontban a Vodafone-t is, kisebb összegre.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.