Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 15. 12:39

Mesefigurák miatt lehet elérhetetlen a Facebook

A fiókok biztonsága a Facebook számára fontos ügy, olyannyira, hogy néha túlzásokba is esik, amikor a gyanúsnak vélt belépésekkor ellenőrzi a felhasználóit. Egy mai akció miatt a külföldre utazók egy része nem fog tudni belépni fiókjába.

A napokban feltűnt egy felhívás a Facebookon, amely arra kéri a felhasználókat, hogy állítsák át az alapértelmezett profilképüket egy szabadon választott mesefigura képére. Az ötlet valóban mókás, de egy több hónapja bevezetett biztonsági ellenőrzés miatt akaratlanul is frusztrálhatja a többi felhasználót.

Megvéd minket

A Facebook figyeli és regisztrálja a használati szokásainkat, s annak ellenére, hogy ezt kívülről nem lehet figyelemmel kísérni, de követi, hogy az egyes felhasználók általában mikor lépnek be, honnan, melyik országból, milyen gépről. Amennyiben az idők során kialakult normáktól eltérően próbál meg valaki hozzáférni a fiókhoz, akkor a Facebook kapukat állít, s megbizonyosodik róla, hogy az illető tényleg a fiók tulajdonosa és nem adattolvaj.

Ez alapjában véve jól is van így, a bankkártya-cégek is használnak ehhez hasonló rendszereket. Ha a fizetésünket mindig utalással kapjuk és a sarki boltban vásárolunk háromnaponta, illetve a városon belül tankolunk és költekezünk, de egyszer hirtelen Monacóban ékszert vásárolunk, akkor a banki háttérrendszer letiltja a tranzakciót, amíg a felhasználót mondjuk telefonon el nem érik, és meg nem erősíti, hogy tényleg ő kezdeményezte a vásárlást.

Akárki akármit mond, a Facebook-profil értékes

A Facebookon ugyan egyelőre pénzünk közvetlenül nem múlik azon, ha valaki megkaparintja a jelszavunkat és belép a fiókba, de ennek ellenére a személyes adatok, az üzenetek, képek, illetve a kommunikáció lehetősége nagyon is értékessé teszi a közösségi oldalak felhasználói profiljait. A fejlesztők használnak szokásos titkos kérdés - titkos válasz gátakat is, ahol arra kell emlékeznünk, hogy kit csókoltunk meg életünkben először, mi volt az első autónk vagy éppen hogy hívták az általános iskolai angoltanárunkat. A Photo ID Check funkció ennél trükkösebb, ott ugyanis a rendszer véletlenszerűen feldob néhány fotót az ismerőseink profilképei közül, s ki kell választani 6 lehetőségből, hogy éppen kit látunk. Az ellenőrzés során 2 vagy 3 képet ronthatunk el, ha hibázunk, a Facebook egy órára kizár minket a fiókból.

Kvízműsor

Miért is kellemetlen ez? Sokak számára a Facebook-jelenlét nem egy meghitt baráti kört jelent, valamilyen szakmai vagy személyes okból több ezer ismerőssel rendelkeznek, de egy arcképes ellenőrzés során a nem közvetlen ismerősöket biztos nem fogják felismerni, egy nyaralás vagy üzleti út élesíteni fogja a biztonsági riadót, s valószínűleg órákig vagy akár napokig nem tud majd az illető belépni. A másik probléma amit most a rajzfilmfigurás eset is megvilágít, hogy sok ember a profilképei közé non-figuratív ábrákat, torzított képeket, vicces figurákat, rajzokat tölt fel, ami lehetetlenné teszi a felismerésüket egy idegen helyről végrehajtott belépésnél.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Pedig külföldön járva, nyaralva a Facebook az egyik leghasznosabb kommunikációs eszköz, amivel a barátokat, családot lehetne értesíteni arról, hogy jól vagyunk, minden rendben van. Kérdés, hogy a Facebook-fejlesztők miért nem gondoltak erre a két nagyon is jellemző esetre, amikor ezt a rendszert bevezették, illetve hogyan fordulhat elő, hogy valakit, aki adott esetben professzionális célokra is használja a közösségi hálózatot, napokra kizár a rendszer a saját fiókjából.

Ha másik oldalról nézzük, akkor az is igaz, hogy a Facebook számára nehéz úgy megvédeni a felhasználókat, hogy ők maguk teljesen ész nélkül használják a hálózatot, s szinte semmit nem tesznek meg azért, hogy az adataik biztonságban legyenek. Ez vonatkozik akár erre a fotós mozgalomra, de ugyanúgy a megosztásokra és a jogosultságkezelésre is. Mindenki azt várja Zuckerberg cégétől, hogy jól működtesse a hálózatot, de közben alig vannak, akik odafigyelnek arra, hogy ez fenntartható is maradjon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról