Szerző: Koi Tamás

2010. november 10. 11:35

2012 után is fizethetik az extraadót a távközlési cégek

Az eredeti kormányzati kommunikációval és az eddig beterjesztett és elfogadott jogszabályokban foglaltakkal ellentétben elképzelhető, hogy mégsem szűnnek meg 2012-ben a telekommunikációs vállalatokra kirótt extra adók.

Az index.hu a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz tegnap benyújtott, több évre szóló kitekintés alapján arra következtet, hogy a kormány 2012 után is számol az energiaszektor, a bankszektor, a kereskedelmi szektor valamint a távközlési szektor szereplőitől beszedett válságadóval. A dokumentum szerint a társaságoknak 2013-ban és 2014-ben is fizetniük kell az extra adót, igaz, az idén, jövőre és 2012-ben befizetendő mennyiségnek csupán a felét, vagyis évenként összesen 85 milliárd forintot. Ha az arányok változatlanok maradnak, a távközlési cégeknek 2012 után is évi 30,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelent majd az adónem.

A távközlési cégeket is érintő különadó bevezetéséről a nyáron röppentek fel az első pletykák, végül október közepén vált egyértelművé, hogy a kormány számol azzal, hogy a hazánkban működő, jelentős árbevételt elérő vállalkozások különadó befizetésével hozzájáruljanak a költségvetési hiány lefaragásához. A kormány akkor és azóta is többször hangsúlyozta, hogy átmeneti állapotról van szó csupán, az adónemeket 2012 végén eltörlik.

A multik a különadó októberi bejelentését, valamint a jogszabályok elfogadását óvatosan kommentálták: a legnagyobb befizetőknek számító nagyvállalatok, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország egyaránt hangsúlyozták, hogy egy ilyen adónem hátráltathat bizonyos beruházásokat, melyek hosszú távon ronthatják az ország versenyképességét. A cégek ezzel együtt kijelentették, készek rövid távú áldozatokat vállalni annak érdekében, hogy Magyarország gazdasági helyzete javuljon.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A kormány 2013-ra és 2014-re vonatkozó tervei - amennyiben tényleges szándék mutatkozik a megvalósításukra - jelentősen alááshatják a befektetői bizalmat az érintett szektorokban. A távközlési multik közül a Telenor külön kiemelte a minisztériumi egyeztetés után, hogy a kormány határozott ígéretet tett arra, hogy az extra adókat 2012-ben eltörlik. "Hosszú távra tervező magyarországi befektetőként ebben teljes mértékben bízunk, hiszen az átláthatóság és a kiszámíthatóság minden EU-tagállamban alapvető befektetői elvárás" - nyilatkozta október 21-én Anders Jensen, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A hazánkban működő telekommunikációs nagyvállalatoktól még nem érkezett reakció a most benyújtott költségvetési kitekintésre, a HWSW által megkeresett szolgáltatók jelenleg tájékozódnak a kérdésben. A 2013-ra és 2014-ra kiterjesztett új adónemekről egyelőre az illetékes minisztérium sem kommunikált érdemben. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a válságadók 2012-től megszűnnek, de a kormányzat egy új "szabályozást" szeretne létrehozni ezután, mely a jelenlegi adókból befolyó bevételek felét juttatná a költségvetésnek. A részletekről rövidesen egyeztető tárgyalások kezdődnek az érintett felek közt.

a címlapról