:

Szerző: Koi Tamás

2010. november 10. 11:35

2012 után is fizethetik az extraadót a távközlési cégek

Az eredeti kormányzati kommunikációval és az eddig beterjesztett és elfogadott jogszabályokban foglaltakkal ellentétben elképzelhető, hogy mégsem szűnnek meg 2012-ben a telekommunikációs vállalatokra kirótt extra adók.

Az index.hu a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz tegnap benyújtott, több évre szóló kitekintés alapján arra következtet, hogy a kormány 2012 után is számol az energiaszektor, a bankszektor, a kereskedelmi szektor valamint a távközlési szektor szereplőitől beszedett válságadóval. A dokumentum szerint a társaságoknak 2013-ban és 2014-ben is fizetniük kell az extra adót, igaz, az idén, jövőre és 2012-ben befizetendő mennyiségnek csupán a felét, vagyis évenként összesen 85 milliárd forintot. Ha az arányok változatlanok maradnak, a távközlési cégeknek 2012 után is évi 30,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelent majd az adónem.

A távközlési cégeket is érintő különadó bevezetéséről a nyáron röppentek fel az első pletykák, végül október közepén vált egyértelművé, hogy a kormány számol azzal, hogy a hazánkban működő, jelentős árbevételt elérő vállalkozások különadó befizetésével hozzájáruljanak a költségvetési hiány lefaragásához. A kormány akkor és azóta is többször hangsúlyozta, hogy átmeneti állapotról van szó csupán, az adónemeket 2012 végén eltörlik.

A multik a különadó októberi bejelentését, valamint a jogszabályok elfogadását óvatosan kommentálták: a legnagyobb befizetőknek számító nagyvállalatok, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország egyaránt hangsúlyozták, hogy egy ilyen adónem hátráltathat bizonyos beruházásokat, melyek hosszú távon ronthatják az ország versenyképességét. A cégek ezzel együtt kijelentették, készek rövid távú áldozatokat vállalni annak érdekében, hogy Magyarország gazdasági helyzete javuljon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kormány 2013-ra és 2014-re vonatkozó tervei - amennyiben tényleges szándék mutatkozik a megvalósításukra - jelentősen alááshatják a befektetői bizalmat az érintett szektorokban. A távközlési multik közül a Telenor külön kiemelte a minisztériumi egyeztetés után, hogy a kormány határozott ígéretet tett arra, hogy az extra adókat 2012-ben eltörlik. "Hosszú távra tervező magyarországi befektetőként ebben teljes mértékben bízunk, hiszen az átláthatóság és a kiszámíthatóság minden EU-tagállamban alapvető befektetői elvárás" - nyilatkozta október 21-én Anders Jensen, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A hazánkban működő telekommunikációs nagyvállalatoktól még nem érkezett reakció a most benyújtott költségvetési kitekintésre, a HWSW által megkeresett szolgáltatók jelenleg tájékozódnak a kérdésben. A 2013-ra és 2014-ra kiterjesztett új adónemekről egyelőre az illetékes minisztérium sem kommunikált érdemben. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a válságadók 2012-től megszűnnek, de a kormányzat egy új "szabályozást" szeretne létrehozni ezután, mely a jelenlegi adókból befolyó bevételek felét juttatná a költségvetésnek. A részletekről rövidesen egyeztető tárgyalások kezdődnek az érintett felek közt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.