Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 9. 16:41

Újabb másodperceket ad a Google kereső

A legtöbb ember más most is azt gondolja, hogy a Google gyors, de a keresőcég további másodperceket, tizedmásodperceket igyekszik spórolni a felhasználóknak újabb fejlesztésekkel.

A Google legújabb fejlesztése az Instant funkciócsaládba tartozik, de itt nem a gépelés közbeni találatmegjelenítésről van szó, hanem a találati lista bővült egy új lehetőséggel, az Instan Preview-val, vagyis Instant Előnézettel. Ugyan még a legtöbb felhasználónak nem élesedett a lehetőség, de a jövőben minden elem mellett egy nagyító ikon jelenik meg, s erre kattintva egy előnézeti képet kapunk a weboldalról, ahová a link mutat.

Ez a kép nem feltétlenül lesz friss, s nem pontosan azt a képet kapjuk majd, amit az átkattintás után látunk, főként a dinamikusan változó tartalmú oldalaknál, de arra tökéletesnek tűnik, hogy még egy eszközünk legyen az előszűrésre. Sokszor az oldal címe és a rövid leírás nem elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, hogy az éppen a keresett termék hivatalos oldala, egy árösszehasonlító vagy éppen egy fórumbejegyzés-e. A kis nagyítóra kattintva viszont még azelőtt kiderülhet az igazság, hogy az oldalt be kellene tölteni.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ezzel nyilvánvalóan csökkenni fog az oldalakra a Google-ről érkező átkattintások száma, viszont a végül átkerülő forgalom értékesebb lesz, mert a felhasználók már a keresőben meggyőződhetnek arról, hogy az oldal megfelel az igényeinek.  Ekkor nagyobb valószínűséggel böngészgetnek ott egy ideig, s nem zárják be az oldalt egy másodpercen belül. Nem utolsósorban ez valamelyest segíthet a csaló oldalak kiszűrésében, hiszen nem futnak majd bele az emberek a címkékkel és kulcsszavakkal operáló ál-oldalakba.

Az Instant Preview fényét tovább emelheti az, hogy nem kell minden egyes találatnál ismételten a nagyítóra kattintani, hanem egy klikk után végigpörgethetjük az összes kapott találat előnézetét a listából. Ezzel a funkción belül is újabb századmásodperceket spórolhatunk, ami egy-egy esetet figyelembe véve nem túl csábító, de a napi munkához vagy szórakozáshoz annyira intenzíven használja ma már sok ember a keresőt, hogy összességében ez jelentős lehet.

a címlapról