Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 3. 15:45

Vezeték nélküli DisplayPortot fejleszt a WiGig és a VESA

Összefogott a Wireless Gigabit Alliance (WiGig) és a VESA (Video Electronics Standards Association), hogy közösen fejlesszék ki a vezeték nélküli DisplayPort szabványát. A WiGig mögött olyan cégek állnak mint az Intel, a Microsoft, a Dell, a Cisco, a Nokia, a Panasonic, az NVIDIA, a Samsung, a Harman Internationa, a Marvell és a Texas Instruments.

Szabványos vezeték nélküli kijelzőinterfész alakul

A WiGig Alliance és a VESA úgy látja, a közeljövőben tömeges igény lesz a fogyasztók felől, hogy PC-iket vagy mobil készülékeiket vezeték nélkül kapcsolhassák a különféle kijelzőkhöz, például monitorokhoz, projektorokhoz vagy lapostévékhez. A két szervezet célja, hogy egy olyan szabványos vezeték nélküli összeköttetést dolgozzon ki, amely a vezetékes kapcsolat minőségét hozza kábelek, dokkolók és csatlakozók nélkül. A várakozások szerint a szabványosítás után tömegesen elterjedhetnek azok a készülékek, amelyek alkalmasak nagy felbontású képek vezeték nélküli továbbítására is fogadására.

"Számos vezeték nélküli A/V technológia van a piacon, a célunk egy vezeték nélküli kijelzőinterfész szabványosítása és örömmel dolgozunk  VESA-val, hogy a DisplayPort technológiát vezeték nélkülivé tegyük" - mondta Ali Sadri, a WiGig Alliance elnöke. A WiGig által felkarolt kommunikációs technológia a 60 GHz-es sávban működik és akár 7 Gbps sávszélességű kapcsolat létrehozását teszi lehetővé. A WiGig visszafelé kompatibilis a 802.11 szabvánnyal és a WiGig, valamint a Wi-Fi Alliance májusban létrejött egyezsége alapján a két szervezet közösen dolgozik azon, hogy a Wi-Fi a 60 GHz-es sávban is működőképes legyen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WiGig versenytársa a vezeték nélküli kijelzőinterfészek területén a Wireless HD, amely mögött olyan nagyágyúk sorakoztak fel mint az Intel, a Samsung, a Sony, a Philips, az LG, a Toshiba és a Broadcom. A WiGig és a Wireless HD között jelentős különbség, hogy míg előbbi egy általános célú vezeték nélküli szélessávú adatátviteli technológia, addig az utóbbit szórakoztatóelektronikai gyártók támogatják és elsősorban audiovizuális tartalmak átvitelére szolgál - gyakorlatilag a HDMI vezeték nélküli változatának tekinthető. A Wireless HD első implementációi 4 Gbps sebességet értek el, az elméleti maximum akár 25 Gbps is lehet.

Vezeték nélküli jövő

Már ma is léteznek olyan mobil eszközök, amelyek elegendően nagy teljesítményűek akár 1080p tartalom lejátszására, azonban a kijelzőjük túl kicsi az ilyen anyagok élvezetéhez. A tévével vagy monitorral való összekapcsolódást rendszerint HDMI-csatlakozóval oldják meg a gyártók, de a kábeles kapcsolat kényelmetlen, nem beszélve arról hogy maga a csatlakozó is sok helyet foglal el például egy mobiltelefonon.

Amennyiben a mobilok képesek lennének vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni a kijelzőkkel, és ehhez megfelelő szabvány állna rendelkezésre, valódi személyes információs eszközzé válhatnának, leváltva akár a mai PC-ket, notebookokat. Az okostelefonok a legtöbb ember számára elegendő teljesítményt biztosítanak a leggyakrabban használt funkciókhoz (pl. levelezés, filmnézés, böngészés, zenelejátszás, játékok), azonban a kis méretük és kijelzőjük miatt alkalmatlanok arra, hogy elsődleges készülék szerepét töltsék be. Egyszerűen beállítható vezeték nélküli monitorkapcsolat segítségével a mobilok áttörhetik ezt a korlátot, akár a tulajdonosuk zsebéből sem kellene elővenni a készüléket ahhoz, hogy dolgozni lehessen rajtuk egy vezeték nélküli billentyűzet segítségével.

Ez persze csak egy a lehetséges felhasználási módok közül. Sokkal hétköznapibb előnye lenne egy HD-tartalmak átvitelére alkalmas vezeték nélküli szabványnak, hogy a tévék, házimozik kábelezését el lehetne felejteni, az otthoni A/V készülékeket nem kellene közvetlenül a tévékészülék közelében tartani, illetve a jelenleginél egyszerűen lehetne megoldani egy műsor sugárzását akár a másik szobában megtalálható megjelenítőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról