Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 4. 11:33

Enyhe lejtőn a Magyar Telekom

A kedvezőtlen gazdasági környezet és az erős piaci verseny közepette tovább csökkent a Magyar Telekom bevétele a harmadik negyedévben. A vállalat hiába csökkentette költségeit, nem tudta megállítani EBITDA-mutatójának esését.

Nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves pénzügyi gyorsjelentését a Telekom, amely az eddigi tendenciák folytatódását jelzi. A vállalat bevételei folyamatosan olvadnak, mivel magpiacán, azaz a vezetékes és mobil hanghívások piacán csökkenő forgalmat még nem tudja ellensúlyozni az új területek, például a mobil szélessáv és a tévészolgáltatás növekedése. A Telekom csoportszintű forgalma a harmadik negyedévben 3,3 százalékkal 154,8 milliárd forintra csökkent éves összehasonlításban, miközben az EBITDA 5,2 százalékkal 67,4 milliárdra apadt.

A tévé és a mobilnet kell a lakosságnak

A lakossági üzletág forgalma 1,3 százalékkal 80 milliárd forintra mérséklődött, amit a vezetékes bevételek folyamatos csökkenésével magyaráz a Telekom. A divízió az EBITDA-ja 2,7 százalékkal 49,3 milliárd forintra nőtt, ami a létszámcsökkentés eredménye. A mobilok térnyerése valamint az IP-alapú szolgáltatások irányába történő migráció következtében  csökkent a lakossági vezetékes ügyfélállomány. Bár a szélessávú ügyfelek száma nőtt és meghaladta a 640 ezret, az árak csökkenése és az olcsóbb csomagokra történő áttérések miatt  az internetszolgáltatásból származó bevételek 0,8 százalékkal apadtak. A tévészolgáltatásokból származó bevétel eközben 19 százalékkal nőtt, a Telekomnak a negyedév végén több mint 725 ezer tévé-előfizetője volt.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A mobil szolgáltatások bevétele 1,9 százalékkal 49,1 milliárd forintra bővült az árcsökkenés ellenére - a háttérben a forgalom, valamint a szerződéses ügyfelek arányának és számának  növekedése áll, illetve a mobil szélessávú előfizetések 58,6 százalékos emelkedése, amelynek köszönhetően megnőttek a nem hangalapú bevételek. A T-Mobile lakossági ügyfeleinek száma csökkent, ez elsősorban az inaktív ügyfelek lemorzsolódásának, valamint nem használt SIM-kártyák lemondásának a következménye.Így a T-Mobile aktív ügyfeleinek száma összességében 2,2 százalékkal nőtt - áll a cég közleményében.

A válságtól szenved a vállalati üzletág

A vállalati szolgáltatásokat nyújtó üzletágnál már közel sem ennyire rózsás a helyzet, a vezetékes bevételek 12,7 százalékkal 10,4 milliárd forintra csökkentek, mivel a makrogazdasági környezet továbbra is kedvezőtlen hatással volt a vállalati ügyfelek távközlési költéseire. A mobil bevételek 14,1 százalékkal 14,9 milliárd forintra apadtak elsősorban a kormánynak adott árengedmények miatt. Az átlagos árszint jelentős csökkenését nem tudta ellensúlyozni a forgalom növekedése és az ügyfélszám kismértékű emelkedése.

A rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek 23,2 százalékkal 12,0 milliárd ugrottak meg, azonban a vállalati szolgáltatások üzletág romló nyereségessége pont annak köszönhető, hogy ezeknek a tevékenységeknek a nyereségtartalma jóval alacsonyabb mint a távközlési szolgáltatásoké. A vállalati üzletág EBITDA-ja 16,6 százalékkal 17,0 milliárd forintra zuhant.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.