Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 21. 11:09

Kisebb, vékonyabb és olcsóbb lett a MacBook Air

Tegnap az Apple a várakozásoknak megfelelően bemutatta az új MacBook Air gépeit, illetve beszélt az OS X jövő nyáron várható, 10.7 verziószámú változatáról.

Több mint két éve jelent meg a piacon a MacBook Air, az Apple szupervékony notebookja, amelyet azóta változatlan formában értékesít a vállalat. Ideje volt a modellfrissítésnek, az Apple azonban szokásától eltérően nem csak a belsőt cserélte le, hanem a készülék kinézetét is átszabta, illetve bemutatott egy még kisebb, 11,6" változatot is.

Két változatban is kapható lesz az új MacBook Air, a kisebbik 11,6" (1366x768), a nagyobbik 13,3" (1440x900) LED-háttérvilágítású kijelzőt kapott. A hardver belül azonos, Intel Core 2 Duo processzor, 2 gigabájt memória, GeForce 320M grafikus chip adják az alapokat, a háttértár pedig nem merevlemez, hanem SSD. A frissített MacBook Air modellek kizárólag flash memóriás tárolóval érhetők el, 64, 128 és 256 gigabájtos kivitelből lehet választani. A Bluetooth 2.1+EDR és a 802.11n szabványú Wi-Fi nem meglepetés, a kijelző fölötti videokamera pedig FaceTime beszélgetésekre is használható.

A gépek alumínium "unibody" házat kaptak, továbbra is vékonyak és könnyűek, a kisebbik modell tömege alig haladja meg az 1 kilogrammot, a 13,3 hüvelykes MacBook Air pedig 1,3 kilogramm tömegű. A noteszek belsejének jelentős részét az akkumulátorok foglalják el, ennek köszönhetően az üzemidő 5-7 óra a 11,6" és a 13,3" MacBook Air esetében. Az első generációhoz képest jelentős előrelépés hogy már 2 USB-port van rajtuk, a 13,3" gépre pedig SD-kártyaolvasó is került, a 11,6"-os modellen azonban már csak a mini DisplayPortnak jutott hely (adapterrel csatlakoztatható DVI, HDMI, DisplayPort és VGA), valamint a tápkábel és a fejhallgató aljzatának. Ethernet-adaptert is árul az Apple, amelyet USB-portra kell kapcsolni. Az optikai meghajtó hiányát egy pendrive-val hidalta át az Apple, ezen érkezik a gép újratelepítéséhez szükséges lemezkép.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A legmeglepőbb az új MacBook Air gépek ára. Az első generáció bemutatásakor legkevesebb 1799 dollárba került, 64 gigabájtos SSD-vel pedig 3000 dollárnál is többet kellett érte fizetni. Ehhez képest az új generáció szinte ajándék, a 11,6" kijelzős változat 1,4 GHz-es processzorral és 64 gigabájtos SSD-vel 999 dolláros áron rendelhető, a 13,3" csúcsverzió 2,13 GHz-es Core 2 Duóval és 256 gigabájtos háttértárral is megáll 1599 dollárnál.

Steve Jobs az új gépek mellett bemutatta az OS X 10.7 "Lion" operációs rendszert, amely 2011 nyarán jelenik meg. A szoftver legfontosabb újdonsága a teljes multi-touch támogatás, amely egyben előrevetíti az érintőképernyős Apple PC-k eljövetelét. Az alkalmazások szervezése is megújul az Lionban, az Apple bevezeti a Launchpadet, amely az iOS-hez hasonló lapozható felületen tálalja a gépen található összes alkalmazást. Végre lehet alkalmazásokat teljes képernyőn is futtatni, emellett megjelenik a Mission Control,amely az összes futó programot, widgetet és egyebet egyetlen képernyőn jeleníti meg.

Az iOS után a Mac OS X-hez is indít alkalmazás-piacteret az Apple, a cég azt ígéri, ezen keresztül ugyanolyan egyszerű lesz alkalmazásokat vásárolni, telepíteni a PC-kre mint a mobil eszközökre. Fejlesztői szempontból ez a piactér nagyon hasonlít az iOS-en elérhető változathoz, évente 99 dollár a regisztrációs díj, a tranzakciók után pedig 30 százalékos jutalékot tesz el az Apple.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról