Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 19. 09:34

Nagyon mennek az iPhone-ok

Váratlanul erős negyedéves eredményekről számolt be tegnap az Apple, a vállalat története során először ért el 20 milliárd dollár feletti forgalmat, amely az iPhone-eladások folyamatos növekedésének tudható be.

Minden elemzői várakozásnál jobb pénzügyi mutatókról számolt be tegnap este, a tőzsde zárása után az Apple. A szeptemberben véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a vállalat 20,34 milliárd dollár forgalmat bonyolított ami 67 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban. A nettó profit tavalyhoz képes 70 százalékot növekedve 4,3 milliárd dollárt tett ki, ami elsősorban a hatalmas nyereségtartalmú iPhone-ok sikerével magyarázható.

Az Apple a negyedév során több mint 14 millió okostelefont értékesített, közel kétszer annyit mint egy évvel korábban. Az iPhone-ok eladásai megelőzték a BlackBerryk forgalmát is, a RIM készülékeiből a legutóbbi negyedévben 12 millió fogyott, vagyis az Apple már a második legnagyobb okostelefon-gyártó a világon a Nokia mögött. Az iPhone-ok több mint 8,8 milliárd dollár bevételt hoztak a konyhára, egy készülék átlagos eladási ára 610 dollár körül alakul, ami toronymagasan a legjobb az iparban. A világ 89 országában 166 operátor árulja már az iPhone-t.

iPhone 4 -ért sorban álló rajongók New Yorkban

Az Apple másik slágerterméke, az iPad. A tabletből 4,2 millió darabot sikerült eladni a negyedév során annak ellenére, hogy egyelőre csak 26 országban kapható hivatalosan. Az iPadek és tartozékok értékesítéséből származó bevétel 2,8 milliárd dollár volt, egy készülékre 645 dollár bevétel jutott. Az App Store-ban már 65 ezer játék és több mint 30 ezer alkalmazás érhető el, amelyeket kimondottan iPadre fejlesztettek. Tim Cook operatív igazgató elmondása szerint még az ünnepek előtt további országokban is elérhető lesz az iPad, de hogy melyek ezek, arról nem beszélt. Az elemzői konfereciahíváson kiderült az is, hogy nem lesz olcsóbb, 7 hüvelykes iPad, Steve Jobs szerint ugyanis az túl kicsi lenne ahhoz, hogy a termék igazán jó legyen.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat 3,9 millió PC-t értékesített a negyedév során, 27 százalékkal többet mint egy évvel ezelőtt, miközben a PC-piac mindössze 11 százalékkal nőtt az IDC szerint, a Gartner szerint pedig csak 7 százalékkal. Peter Oppenheimer pénzügyi vezér kiemelte, mind az asztali, mind a mobil gépek iránt erős volt a kereslet és különösen jól fogytak az iMac modellek, amelyeket júliusban frissített az Apple. A cég október 20-án tartja következő termékbejelentését, amelyen a várakozások szerint új PC-ket mutat be, valamint a Mac OS X operációs rendszer következő verziójáról is lerántja a leplet.

Az iPod termékvonalból egy ideje kifogyott a lendület, a 9,1 millió eladott termék 10 százalékkal kevesebb mint amennyi tavaly fogyott. A zenelejátszók iránti kereslet annak ellenére csökkent, hogy az Apple szeptember elején szinte az összes modellt frissítette, az új nano, touch és shuffle ugyanakkor az ünnepi szezon kedvelt ajándékai lehetnek. Az NPD jelentése szerint az Apple még mindig 70 százalék feletti részesedéssel rendelkezik az MP3-lejátszók amerikai piacén. Az iTunes zenebolt több mint 1 milliárd dollár bevételt termelt három hónap alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról