:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 19. 14:38

A fejlődő piacok segítették bevétel- és profitnövekedéshez az IBM-et

A BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) mutatott erős teljesítményének köszönheti negyedéves eredményeinek növekedését az IBM. Ezekben az országokban 29 százalékkal nőtt a Nagy Kék forgalma, elsősorban a szerverek iránti kereslet erősödése miatt.

Az IBM bevétele 3 százalékkal 24,3 milliárd dollárra emelkedett egy év alatt, amely leginkább a hardverrészleg javuló számainak tudható be: a gazdasági válság után a vállalatok ha óvatosan is, de újra elkezdtek infrastruktúrára költeni. A hardverértékesítésből származó árbevétel 10 százalékkal nőtt éves összevetésben, miközben a szoftverrészleg csupán 1 százalékos bővülést produkált, a forgalom nagyját adó szolgáltatási tevékenység forgalma pedig 2 százalékkal nőtt mindössze. A cég nettó profitja 12 százalékkal 3,6 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva az elemzői várakozásokat.

A negyedéves eredmények bejelentését követően az IBM papírjai némileg gyengültek, miután a rendes kereskedés során 143 dolláros történelmi csúcsra értek. A gyengülés oka minden valószínűség szerint az volt, hogy az IBM által a negyedév során megkötött szolgáltatási szerződések értéke 7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. A vállalat azonban közölte, az ABN AMRO-val aláírt 1,8 milliárd dolláros megállapodás váratlanul októberre csúszott át, ha az a tervek szerint még a harmadik negyedévben realizálódott volna, 8 százalékos lett volna a bővülés.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hardvereladások terén figyelemre méltó az x86-os System x sorozatú szerverek 30 százalékos bevételnövekedése, a Power-alapú gépek forgalma azonban 13 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy a cég tavasszal és a nyáron felújította Power System termékvonalát és megkezdte a Power7 processzoros szerverek értékesítését. A System z mainframe-ek forgalma 15 százalékkal erősödött, a tárolóké pedig 7 százalékkal nőtt. A félvezetőgyártási tevékenység 28 százalékkal több bevételt termelt mint egy éve.

A szoftverrészleg 1 százalékos bevételnövekedést ért el a tavalyi harmadik negyedévhez képest, a növekedés leginkább a köztesszoftvereknek köszönhető, ezen a területen 7 százalékos volt a bővülés, leginkább a WebSphere termékek 14 százalékos erősödése miatt. Az operációs rendszerek értékesítéséből származó forgalom 6 százalékkal nőtt, a Lotus és Rational család változatlan bevételt termelt.

A vállalat ismét megemelte éves kilátásait, már 11,4 dolláros részvényenkénti eredményre számít az év végén ami 14 százalékos emelkedés lenne 2009-hez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.