Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Itt az Adobe Acrobat X

Dojcsák Dániel, 2010. október 18. 16:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Adobe bemutatta a PDF-készítő és olvasó szoftverének tizedik főverzióját, ami jövő hónaptól Acrobat X néven érhető el. Azok számára, akiknek nincs szüksége az Acrobat PDF-gyártó, konvertáló és egyéb funkcióira, természetesen továbbra is ingyenesen letölthető marad a Reader, ami szintén átlép az X generációba.

hirdetés

Az új verzió leginkább érdekes funkciója, hogy az olvasó sandbox módban fut, ezzel téve még biztonságosabbá a PDF-ek megnyitását. A korábbi verziók esetében, amennyiben egy PDF-be sikerült valamilyen ártó kódot csempészni, akkor az lefutott a számítógépen a megnyitás után. A "homokozó" közbeiktatásával ez elkerülhető, ugyanis a fájl olvasása egy teljesen elkülönített részben zajlik, amiből nincs átjárás a rendszer többi részére. Az új réteg használata az asztali kliens mellett bekerül majd a böngészők alá telepíthető kiegészítőkbe is, s minden fontosabb böngésző megkapja hamarosan a frissítést.

A sandbox mechanizmuson belül zajlik majd egyébként minden PDF-feldolgozási folyamat, így a JavaScriptek futtatása, a 3D renderelés, a képelemzés, így a PDF-ben elhelyezett kódoknak a jövőben semmilyen esélye nem lesz arra, hogy telepítsenek, módosítsanak vagy töröljenek bármit, vagy hozzáférjenek rendszerfolyamatokhoz. Ehhez hasonló megoldást használ egyébként a Microsoft az új Office 2010 programcsaládon belül is, illetve a Google a Chrome böngészőjében. Utóbbinál a kiegészítők vannak kerítésen belülre zárva, megelőzve a kellemetlen helyzeteket, amiket rosszindulatú fejlesztők átverős alkalmazásai okoznának.

Az Acrobat X család termékei több változatban is elérhetőek, s amíg a Standard változat egyszerű PDF-készítésre alkalmas, addig a fejlettebb verziók tökéletes dokumentumkonvertálási képességekkel rendelkeznek, képesek Microsoft Word és Excel formátumba exportálni, illetve támogatnak vállalati dokumentumkezelő rendszereket is. Az Adobe maga is kínál egy dokumentummegosztó szolgáltatást, amit Adobe Sendnow-nak kereszteltek el. A felhasználóknak szóló Reader X szintén gazdagodott új funkciókkal, így a PDF-ek tartalmai kommentálhatóak, illetve egy szövegkiemelő lehetőség (sárga/lila/zöld filc) is bekerült.

Aa Reader X támogatja az okostelefonos platformokat is, így elérhető lesz Androidon, Windows Phone 7-en és BlackBerry OS-en is. Az egy hónapon belül megjelenő termékek áráról egyelőre csak sejtések vannak, de valószínűleg Az Adobe Acrobat X Standard 299, a Pro 449, a Suite pedig 1199 dollárba kerül majd, a korábbi verzióról való frissítés ára pedig a 139, 199, illetve 799 dollár verziótól függően. Ahogy korábban is, a Pro változat 30 napig ingyenesen kipróbálható lesz. A sandbox technológiáról bővebben az Adobe hivatalos blogjának legutóbbi bejegyzésében lehet olvasni.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.