Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 2. 13:58

A Windows 7 és az Xbox európai kitiltásán ügyködik a Motorola

Megszületett a mannheimi regionális bíróság régóta várt ítélete, amely szerint a Microsoft több terméke is megsérti a Motorola Mobility két, videofeldolgozással kapcsolatos szabadalmát. A mobilgyártó elvileg a megtiltathatná a Windows 7, az Internet Explorer, a Media Player és az Xbox 360 európai forgalmazását, a helyzet azonban távolról sem ilyen egyszerű.

Évi 4 milliárd dollár ésszerű?

A Motorola két szabadalmának megsértése miatt perelte be a Microsoftot, az 1992-ben benyújtott  EP0538667 jelű szabadalom, valamint az 1994-es EP0615384 egyaránt videofeldolgozással kapcsolatos, és a H.264 kodek részét képező technológiákat védenek. Mindkettő a szabvány implementáláshoz nélkülözhetetlen ("standard essential") szabadalom, így elvileg FRAND, azaz fair, ésszerű és nem-diszkriminatív módon kellene licencelni őket. A Motorola azonban a szabadalmat használó termékek bolti árának 2,25 százalékára, évente mintegy 4 milliárd dollár licencdíjra tartott igényt a Microsofttól, amit az nem fogadott el. Összehasonlításképp, a H.264 mögött álló MPEG LA számára a cég évente mintegy 6,5 milló dollárt fizet több mint 2 ezer szabadalom használatáért.

Az informatikai iparban zajló szabadalmi vitákat részletesen elemző Florian Müller szerint a Motorola célja kezdetektől az volt, hogy irreálisan magas árat kérjen és egy átfogó keresztlicenc-megállapodást kényszerítsen ki a Microsoftból. Az Európai Bizottság egyébként április elején már vizsgálatot indított a Motorola Mobility ellen, azt kutatva, vajon a FRAND hatálya alá eső szabadalmakkal kapcsolatos magatartása nem versenyellenes-e - a vállalat a Microsoft mellett az Apple-t is markában tartja vezeték nélküli kommunikációval kapcsolatos, szabványok implementálása szempontjából elengedhetetlen szellemi tulajdonával.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vita valójában nem a H.264, hanem az Android körül zajlik. A Microsoft minden androidos gyártótól jogdíjat szed technológiáinak használata után, egyedül a Motorola áll ellen a redmondi nyomásnak A Microsoft nemrég költöztette át európai logisztikai központját Hollandiából Németországba, innen látják el az egész kontinenst termékekkel, például Xbox konzolokkal. Egy elmarasztaló ítélet esetén azonban nem csak Németországból, hanem az egész kontinensről kiszorulhatnak a szabadalmat illegálisan használó Microsoft-termékek.

Több akadály

Erre azonban egyelőre kevés esély látszik. A Motorola ugyan sikeresen kiharcolta a tiltó határozatot, viszont biztosítékokat kell letennie arra az esetre, ha másodfokon a Microsoft nyerne. A vállalattól a bíróság feltehetően sok százmillió eurót kér, amiből kártalanítani tudja a Microsoftot az esetlegesen elveszett üzletekért, írja a FOSS Patents blog. A fellebbviteli eljárást a Karlsruhei Területi Bíróság fogja lefolytatni, amelynek jogában áll a tiltást feloldani abban az esetben, ha az előzetes vizsgálata során úgy találja, a Microsoftnak reális esélye van arra, hogy végül felülkerekedjen a Motorolán.

A harmadik akadály az Egyesült Államokban magasodik a Motorola előtt: a Microsoft 2010-ben kezdeményezte egy Washington állambeli bíróságon a Motorola részéről a FRAND alapelvek világszintű betartatását. Ebben az ügyben jövő héten lesz a következő meghallgatás, és amennyiben a bíróság úgy találja, hogy a mobilgyártó által követelt 4 milliárd dollár valóban túlzás, kimondhatja, hogy a cég megszegte a szabványosítási testületekkel kötött megállapodását, és megtilthatja a szabadalombitorláson alapuló értékesítéskorlátozásokat, vagyis hiába győz végül a német bíróságon a Motorola, az esetleg amerikai döntés miatt akkor sem tilthatná meg a Windows 7 és más termékek forgalmazását.

Fellebbezés alatt az üzlet zavartalanul üzemel

A Bloomberg BusinessWeek számára eljuttatott Microsoft-állásfoglalása szerint a döntés "egy lépés egy hosszú folyamatban" és a cég biztosa benne, hogy a Motorolát végül kötelezni fogják arra, hogy a szabványok implementálása szempontjából elengedhetetlen szabadalmakat fair és ésszerű keretek között licencelje. "Németországi tevékenységünk zavartalanul folyik, amíg fellebbezünk" - szögezte le a cég.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.