:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 12. 10:13

Több ezer új, kulturális szócik a magyar Wikipédián

A Wikimédia Magyarország Egyesület bejelentette, hogy a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon első négy kötete hamarosan teljes terjedelmében felkerül a magyar Wikipédiára.

A Wikimédia Magyarország Egyesület, valamint a Kriterion Kiadó és az Erdélyi Múzeum-Egyesület között létrejött megállapodás alapján a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon A-R-ig terjedő címszavai kerülnek fel az internetes közösségi enciklopédiára. A megállapodás keretében megközelítőleg 3000 erdélyi magyar kulturális témájú szócikkel bővül az online enciklopédia. Az átvett tartalom a Wikipédiából ismert feltételekkel szabadon fejleszthető és felhasználható.

A Wikimédia Magyarország Egyesület szerint a szócikkek wikipédiás megjelenésével nem csak az online enciklopédia, hanem a teljes magyar nyelvű közösség nyer, mivel így ez a hatalmas ismeretanyag sokkal szélesebb körben lesz felhasználható, hozzájárulva közös kultúránk esetleg kevésbé ismert részeinek szakszerű ismertetéséhez is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tény, hogy az 1918 utáni erdélyi kulturális életről Magyarországon nagyon keveset tudnak, és általánosságban is nagyon kevés adat lelhető fel róla az interneten. A Romániai Magyar Irodalmi Lexikon átfogó képet alkot ebben a témában erről a korszakról. Szócikkei gondozottak, mögöttük óriási, több évtizedre visszanyúló kutatómunka áll (az első kötetet 1968-ban kezdték írni), és szerkesztői a konkrét személyek mellett gondot fordítottak a kiadók, újságok, kiadványok és egyéb művek, valamint intézmények bemutatására is.

A lexikonban ezeken felül olyan témákat is megpróbáltak röviden összefoglalni, mint a közművelődés, a közoktatás vagy a nyomdászat alakulása, vagy éppen a különböző irodalmi irányzatok fejlődéstörténete, ideértve a szakirodalmak alakulását is Erdélyben annak Romániához csatolása után.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.