Szerző: Bányai György

2010. október 5. 07:22

Szebb képeket ígér és szélsebes az Aptina új APS-C szenzora

A 16 megapixeles MT9H004 érzékelő 2011 első negyedévében már a fényképezőgépekben lehet, akár a tükörakna-mentes modellekben is, melyekben akár 1080p felbontású HD-videók felvételéhez is segítheti a használót. A lapka ráadásul teljes felbontásban akár 10 képkocka másodpercenkénti sebességgel ugorhatja meg a sorozatfelvételi üzemmód által támasztott akadályokat.

Az Aptina az idei Photokinán mutatta meg az érdeklődőknek legújabb képérzékelő szenzorát, mellyel a gyártók már jövő év első negyedévében számolhatnak. Az újdonság 16 megapixeles felbontást kínál, és természetesen a gyártó legfrissebb technológiáiból táplálkozik. Az MT9H004 kódjelű APS-C formátumú lapka a benne alkalmazott DR-Pix technológiának köszönhetően nem kevesebb mint 5 decibeles javulást kínál rossz fényviszonyok közepette a jel-zaj arány tekintetében, ezáltal a jelenleg elérhetőnél zajmentesebb képek készíthetők magasabb ISO-beállítások mellett is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Természetesen a fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a napsütötte, fényes témák fotózása se szenvedjen csorbát, a lapka ekkor képes akár 47 decibeles jel-zaj aránnyal a felvételeket rögzíteni. Az új szenzor másik nagy dobása, hogy képes helytállni a teljes felbontású HD-videók rögzítése során is, de a tükörreflexes fényképezőkben, vagy a hibrid gépekben a gyorsaság a teljes felbontásban elérhető 10 képkocka másodpercenkénti sebességen is tetten érhető majd.

Az MT9H004 jó időben kapcsolódik a kereskedelmi vérkeringésbe, egy olyan piacon, melyen a TSR elemző hatalmas növekedést vár: míg 2007-ben 4 millió CMOS-érzékelőt szállítottak a gyártók, addig 2013-ra ez a szám 12,5 millióra emelkedhet, mely javarészt a jelenleg feltörekvő kategóriának, és az azt alkotó a tükörakna-mentes modelleknek köszönhető, melyek kisebb méretük folytán a kompaktgépek vasárlóit is elcsábíthatják. Az Aptina a 16 megapixeles modell mellett egy 14 megapixeles változatot, az MT9F002 modellt is bejelentette, mely akár 60 képkockás sebességgel is rögzítheti az 1080p felbontású klipeket. Utóbbi lapka tömeggyártása a nagytestvérrel egyidőben, szintén a jövő év első negyedévében kezdődhet meg.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról