Szerző: Bizó Dániel

2010. október 11. 18:07

DirectX 11-es NVIDIA GeForce 20 ezer forintért

Piacra dobta a Fermi alsó kategóriás derivatíváját az NVIDIA. A GeForce GT 430 teljesítménye bár alacsony a modern játékok többségének magas beállítások melletti futtatásához, szerényebb igényekhez megfelelő lehet, és cserébe olcsó és keveset fogyaszt. Újat azonban nem tud mutatni a Radeonokhoz képest.

A GT 430 az NVIDIA GF108 jelölésű chipjére épít, amely mindössze két processzorblokkból épül fel, és összesen 96 CUDA magot integrált a szilíciumlapkára, ezzel pedig fele annyi erőforrással rendelkezik mint a GTS 450. A névleges alapórajel 700 megahertz, a memória pedig 800-900 megahertzen ketyeg, a sín pedig 128 bit széles, így legfeljebb 28,8 GB/s nyers sávszélességet kapunk, ami szintén fele a GTS 450 értékének. Érdekesség, hogy az NIVIDA nem csökkentette tovább a sín szélességét, inkább a memóriamodulok órajelét fogta vissza.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legkisebb Fermi-leszármazott teljesítménye ugyan nem elegendő, hogy extrém felbontásokban folyékonyan jelenítse meg a Crysist és társait, ahhoz azonban megfelelő, hogy 1680x1050 vagy alatti felbontásokban kevésbé hardverigényes játékokat futtasson - egy Starcraft 2 vagy Dirt 2 nem probléma számára sem. A GT 430 teljesítménye valahol GeForce GT 220 és GT 240 közé esik, és a Radeon HD 5570 magasságában található, legalábbis a 3DMark Vantage szerint.

Egy GeForce GT 430 fogyasztása legfeljebb 50 watt, de tipikusan 30-40 watt közötti energiát emészt fel terhelten is, míg alacsony terhelésen, például egy Windows 7 desktop renderelésekor 15 watt alá is eshet ez. Ehhez rendkívül kedvező árazás társul, a DDR3 memóriamodulokkal szerelt változatokat egyes német boltokban már 70 euró alatt is meg lehet vásárolni, amivel nagyjából a Radeon HD 5570 kártyákkal van egy árban. Ez itthon akár 20 ezer forintos árakat is jelenthet majd, amiért kapunk egy DirectX 11 API-t támogató, Blu-ray lejátszásra és játékok moderált beállítások melletti futtatására alkalmas kártyát. Igaz, ezt eddig is megkaptuk a Radeonoktól, jobb ár-teljesítmény arány mellett...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról