:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 29. 11:12

Vezető nélkül is hasít a HP

A vártnál jobb eredményekre számít az októberben véget érő pénzügyi évében a HP. Még mindig nem tudni, ki lesz az új elnök-vezérigazgató, de a stratégiában továbbra is maradnak az akvizíciók. Hamarosan jöhet a WebOS-alapú tablet is a cégtől.

Vezér nélkül is jók az eredmények

Tegnapi elemzői konferenciáján a HP bejelentette, az októberben véget érő pénzügyi évben 131,5-133,5 milliárd dollár közötti bevétel várható, ami 14-16 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az egyszeri tételek nélkül az egy részvényegységre jutó profit 5,05-5,15 dollár lehet, ami messze felülmúlja az elemzők 4,99 dolláros előrejelzését.

Arról azonban nem esett szó, ki lehet az augusztus elején távozott Mark Hurd utóda a cég élén, Cathie Lesjak, megbízott elnök-vezérigazgató csupán annyit árult el, több potenciális jelölt is van házon belül és kívül. Amint arról a HWSW beszámolt, a HP-t 2005 óta vezető Mark Hurd szexuális zaklatási ügybe keveredett, de nem ezért, hanem hibás költségszámlák miatt kellett lemondania, miután a vizsgálat során rendkívül megromlott a viszonya az igazgatótanáccsal. Néhány héttel távozása után Hurd elfogadta az Oracle állásajánlatát, amely egy rövid időre feszültséget is okozott a két cég között, de mára ezek elsimultak.

Azóta számos pletyka felreppent azzal kapcsolatban, ki lehet a HP új vezetője. Hétfőn az Apple részvényei 5 százalékot vesztettek az értékükből, miután olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Tim Cook operatív igazgató kerülhet a HP élére, aki azonban később cáfolta ezt az értesülést. A HP elnök-vezérigazgatói pozíciójára piaci szakértők a legesélyesebbnek Ann Livermore-t, a nagyvállalati részleg vezetőjét, Dave Donatellit, a szerverüzletág első emberét, Vyomesh Joshit, a nyomtatási és képalkotási terület felelősét, illetve Todd Bradley-t, a PC-gyártó részleg urát tartják.

Folytatódnak az akvizíciók

Hurd vezetése alatt a HP számos akvizíciót hajtott végre, részben ezeknek köszönheti, hogy a világ legnagyobb informatikai vállalatává vált. Lesjak elmondta, a vállalat rendelkezésére álló több mint 13 milliárd dolláros likvid állományt továbbra is tőkeberuházásra és akvizíciókra szeretné fordítani, valamint osztalékfizetésre és saját részvények visszavásárlására. A HP-papírok Hurd távozása óta mintegy 10 százalékot vesztettek az értékükből, az osztalék és a visszavásárlás segítségével némileg fel tudná tornázni az árfolyamot a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Lesjak előrejelzése szerint jövőre 11,6-11,8 százalékos üzemi eredményhányad várható a HP-nál az idei 9,9 százalék helyett, vagyis a cég tovább fokozza nyereségességét. Ez részben az akvirált vállalatok integrációjával, folyamatos átszervezésekkel, valamint a nagyobb nyereségtartalmú szolgáltatások előtérbe tolásával képzeli el a cég. A megbízott vezető emellett arról is beszélt, a HP többet tervez kutatás-fejlesztésre költeni mind eddig.

A világ legnagyobb IT-vállalatánál a kutatás-fejlesztési büdzsé meg sem közelíti az IBM-ét, amelynek vezére, Sam Palmisano nemrég kritizálta is a HP-t, amiért belső fejlesztések helyett vásárlások révén tesz szert innovációkra. Az elmúlt öt év alatt 18 százalékkal csökkent a HP K+F büdzséje, miközben a forgalma 45 százalékkal emelkedett, jegyzi meg Toni Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein elemzője, aki azt is hozzáteszi, hogy a bevételnövekedés jelentős részét olyan területek hozzák, mint az Intel-alapú szerverek és PC-k forgalmazása vagy a szolgáltatások, amelyek nem igényelnek igazán nagy K+F ráfordítást.

Jöhet a WebOS-alapú tablet

A rendezvényen elhangzott, hogy a cég egy PalmPad nevű tablet bemutatására készül, amelyet az idén felvásárolt Palm operációs rendszere, a WebOS működtet majd. A PalmPad paramétereiről és megjelenésének idejéről nem árult el részleteket Todd Bradley, a PC-gyártó üzletág vezére, azt azonban határozottan leszögezte, a HP komoly szerepet kíván játszani a tabletpiacon. 2013-ra a részesedést 17 százalékra akarja növelni a vállalat, ami nem lesz egyszerű feladat olyan ellenfelekkel szemben mint az Apple, a Samsung, a Dell vagy éppen a Research In Motion, de három év múlva valószínűleg minden jelentős PC- és okostelefon-gyártónak lesz tablete.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.