Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 29. 11:12

Vezető nélkül is hasít a HP

A vártnál jobb eredményekre számít az októberben véget érő pénzügyi évében a HP. Még mindig nem tudni, ki lesz az új elnök-vezérigazgató, de a stratégiában továbbra is maradnak az akvizíciók. Hamarosan jöhet a WebOS-alapú tablet is a cégtől.

Vezér nélkül is jók az eredmények

Tegnapi elemzői konferenciáján a HP bejelentette, az októberben véget érő pénzügyi évben 131,5-133,5 milliárd dollár közötti bevétel várható, ami 14-16 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az egyszeri tételek nélkül az egy részvényegységre jutó profit 5,05-5,15 dollár lehet, ami messze felülmúlja az elemzők 4,99 dolláros előrejelzését.

Arról azonban nem esett szó, ki lehet az augusztus elején távozott Mark Hurd utóda a cég élén, Cathie Lesjak, megbízott elnök-vezérigazgató csupán annyit árult el, több potenciális jelölt is van házon belül és kívül. Amint arról a HWSW beszámolt, a HP-t 2005 óta vezető Mark Hurd szexuális zaklatási ügybe keveredett, de nem ezért, hanem hibás költségszámlák miatt kellett lemondania, miután a vizsgálat során rendkívül megromlott a viszonya az igazgatótanáccsal. Néhány héttel távozása után Hurd elfogadta az Oracle állásajánlatát, amely egy rövid időre feszültséget is okozott a két cég között, de mára ezek elsimultak.

Azóta számos pletyka felreppent azzal kapcsolatban, ki lehet a HP új vezetője. Hétfőn az Apple részvényei 5 százalékot vesztettek az értékükből, miután olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Tim Cook operatív igazgató kerülhet a HP élére, aki azonban később cáfolta ezt az értesülést. A HP elnök-vezérigazgatói pozíciójára piaci szakértők a legesélyesebbnek Ann Livermore-t, a nagyvállalati részleg vezetőjét, Dave Donatellit, a szerverüzletág első emberét, Vyomesh Joshit, a nyomtatási és képalkotási terület felelősét, illetve Todd Bradley-t, a PC-gyártó részleg urát tartják.

Folytatódnak az akvizíciók

Hurd vezetése alatt a HP számos akvizíciót hajtott végre, részben ezeknek köszönheti, hogy a világ legnagyobb informatikai vállalatává vált. Lesjak elmondta, a vállalat rendelkezésére álló több mint 13 milliárd dolláros likvid állományt továbbra is tőkeberuházásra és akvizíciókra szeretné fordítani, valamint osztalékfizetésre és saját részvények visszavásárlására. A HP-papírok Hurd távozása óta mintegy 10 százalékot vesztettek az értékükből, az osztalék és a visszavásárlás segítségével némileg fel tudná tornázni az árfolyamot a cég.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Lesjak előrejelzése szerint jövőre 11,6-11,8 százalékos üzemi eredményhányad várható a HP-nál az idei 9,9 százalék helyett, vagyis a cég tovább fokozza nyereségességét. Ez részben az akvirált vállalatok integrációjával, folyamatos átszervezésekkel, valamint a nagyobb nyereségtartalmú szolgáltatások előtérbe tolásával képzeli el a cég. A megbízott vezető emellett arról is beszélt, a HP többet tervez kutatás-fejlesztésre költeni mind eddig.

A világ legnagyobb IT-vállalatánál a kutatás-fejlesztési büdzsé meg sem közelíti az IBM-ét, amelynek vezére, Sam Palmisano nemrég kritizálta is a HP-t, amiért belső fejlesztések helyett vásárlások révén tesz szert innovációkra. Az elmúlt öt év alatt 18 százalékkal csökkent a HP K+F büdzséje, miközben a forgalma 45 százalékkal emelkedett, jegyzi meg Toni Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein elemzője, aki azt is hozzáteszi, hogy a bevételnövekedés jelentős részét olyan területek hozzák, mint az Intel-alapú szerverek és PC-k forgalmazása vagy a szolgáltatások, amelyek nem igényelnek igazán nagy K+F ráfordítást.

Jöhet a WebOS-alapú tablet

A rendezvényen elhangzott, hogy a cég egy PalmPad nevű tablet bemutatására készül, amelyet az idén felvásárolt Palm operációs rendszere, a WebOS működtet majd. A PalmPad paramétereiről és megjelenésének idejéről nem árult el részleteket Todd Bradley, a PC-gyártó üzletág vezére, azt azonban határozottan leszögezte, a HP komoly szerepet kíván játszani a tabletpiacon. 2013-ra a részesedést 17 százalékra akarja növelni a vállalat, ami nem lesz egyszerű feladat olyan ellenfelekkel szemben mint az Apple, a Samsung, a Dell vagy éppen a Research In Motion, de három év múlva valószínűleg minden jelentős PC- és okostelefon-gyártónak lesz tablete.

a címlapról