Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 27. 15:25

Az EU eltörölné a mobiltelefonos roaming felárát

Hatóságilag eltörölné a roaming extra költségét Neelie Kroes, az Unió távközlési biztosa. Az Európai Távközlési Szolgáltatók Szövetségének (European Telecommunications Network Operators Association, ETNO) brüsszeli konferenciáján arról beszélt Kroes, hogy a 27 államból álló blokkot egyetlen, egységes piacként kellene kezelni.

HIRDETÉS

Egységes piacot akar Kroes

"Számomra egy igazi digitális piacon a verseny biztosítja, hogy a lakosok, ügyfelek és vállalatok nem szembesülnek alapvetően más szolgáltatással vagy árakkal amikor átlépik a határt" - mondta Kroes. "Ebben a környezetben az EU-n belüli roaming csillagászati ára idejétmúlt koncepció. Azt hiszem mindannyian egyetértünk abban, hogy ezek az árak alig mutatnak összefüggést a szolgáltatás nyújtásának költségeivel. Azt szeretném, ha a belföldi és roaming árak közötti különbség eltűnne. Minél előbb, annál jobb."

Az Unió az utóbbi években erőteljesen csökkentette a roamingtarifákat, hatóságilag maximálva az árakat.Az uniós roaming árát hatósági szinten maximáló rendelet 2007-ben lépett hatályba, hatására a nemzetközösség, illetve a csatlakozó országok (például Izland és Norvégia) lakói számára még abban az évben 49 eurócentre csökkent a hívásindítás, és 24 eurócentre a hívásfogadás díja az Európai Unió összes tagállamában. A rendelet értelmében a tarifák minden évben tovább csökkennek, míg végül 2011-re elérik a 35 és 11 eurócentes szintet. Később az adatforgalmazásra is kiterjesztette a szabályozást az Unió, utóbbi esetben azonban csak a nagykereskedelmi árakat szabályozza, az előfizetők felé számlázott díjakat nem. Nyár óra a nagykereskedelmi ár nem lehet több megabájtonként 80 eurocentnél, jövőre pedig 50 eurocentnél, de van olyan szolgáltató, amelyik a nagykereskedelmi ár tízszeresét számlázza az előfizetőknek.

"Meg fogom vizsgálni a strukturális, gazdasági és jogi akadályokat, amelyek gátolják egy igazi egységes piac létrejöttét és nem félek a szükséges lépéseket megtenni, hogy ezeket lebontsuk" - jelentette ki határozottan Kroes, aki korábban versenyügyi biztosként már tanújelét adta annak, mennyire nem szívbajos. Irányítása alatt az EU versenyügyi hatósága csillagászati pénzbüntetéseket szabott ki többek közt az Intelre és a Microsoftra is, emellett szigorú vizsgálatot indított az Oracle és a Sun összeolvadása kapcsán, amely hónapokkal késleltette a tranzakciót és havonta nagyjából 100 millió dolláros bevételkiesést okozott.

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe? Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

Kroesnak minden joga megvan arra, hogy megfossza a mobilszolgáltatókat az extraprofittól: az Európai Bíróság júniusi döntése értelmében a nemzetközösség törvényhozásának joga van ahhoz, hogy a nemzetállamokra kiterjedően, kötelező jellegű hatósági szabályozást alkosson a mobiltelefonok külföldi használatának költségeit illetően az egységes európai piac érdekeit szem előtt tartva.

Más országokban árat emelnek a szolgáltatók

A londoni Tariff Consultancy Ltd. januárban nyilvánosságra hozott elemzése szerint az uniós beszédroaming tarifáját számos európai szolgáltató úgy csökkentette, hogy közben a többi zónában, más célországoknál árat emelt, így az elmúlt években több európai szolgáltatónál drágult az amerikai telefonszámok hívása, illetve az ügyfelek drágábban telefonálhatnak haza a tengerentúlról. A szervezet statisztikái szerint az eurózóna után a következő földrajzi zónában átlagosan 200, 160 és 270 százalékkal magasabb a beszédroaming percdíja, illetve az SMS-, valamint az adatroaming tarifája az európai szolgáltatóknál.

Május 17-én, kedden "Bevezetés az Ansible alapú automatizációba" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.

:
a címlapról

Hirdetés

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

2022. május 16. 06:57

Május 18-án, szerdán "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.