Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 24. 17:35

Drága lesz az LTE a német Vodafone-nál

Németországban harmadikként a Vodafone is megkezdte a kereskedelmi LTE-szolgáltatás bevezetését. A mobilkommunikációs piacon szokatlan módon, szemben a korábbi gyakorlattal erőteljes felárat kér az új technológia használatáért.

Digitális hozadék

A Vodafone Németországban, ahol a második legnagyobb operátor több mint 35 millió előfizetéssel, megkezdte a következő generációs mobilhálózati technológia kereskedelmi alkalmazását. Az LTE (Long Term Evolution) szolgáltatás a tavasszal lezajlott német frekvenciaaukció eredményeként elnyert 800 megahertzes sávban zajlik. Ez a spektrum az úgynevezett digitális hozadék, amely az analóg rádiós sugárzások digitálisra történő áttereléséből (digitális átállás) fakadóan felszabaduló frekvenciasávokat hasznosítja.

A német Vodafone az Ericsson és a Huawei berendezéseire alapozva decemberig mintegy 1000 helyszínen kezdi meg az kereskedelmi LTE-szolgáltatást. Ahogyan azt a digitális átállás és hozadék is célozza, a szolgáltatás elsőként a vidéki, mobil vagy vezetékes szélessávú hozzáférésekkel gyengén ellátott településeken jelenik meg. A Vodafone elsőként az Északi-tengernél, Rostock közelében található Heiligendamm községben indította el az LTE szolgáltatást, és ezt gyorsan követik a többi vidéki helyszínek is.

A Vodafone marketingje a vezetékes DSL-t vette célba, és teljesen önálló szolgáltatásként kezeli az LTE-t, a jelenlegi fázisában legalábbis. A Turbo-Internet név ernyője alatt reklámozott csomagokat otthoni felhasználóknak szánják, nem pedig mozgásban lévőknek, ennek megfelelően a kezdeti lefedettség várhatóan sporadikus képet mutat majd, ahogyan a Vodafone az úgynevezett "fehér foltokat" igyekszik kitölteni. Ezzel az LTE gyakorlatilag nem is képezi a Vodafone hagyományos mobilhálózati szolgáltatásainak részét, azt külön kezeli.

Csak akkor gyors, ha drága is

Nem az egyetlen különbség azonban, amivel egy következő generációs technológia a korábbi gyakorlattal ellentétben nem illeszkedik bele észrevétlenül egy mobilszolgáltató repertoárjába. Az LTE nemcsak különálló szolgáltatás a német Vodafone-nál, de jelentősen drágább is a HSPA-alapúnál. Míg 7,2 Mbps sebességű HSPA USB-s modemmel havi 40 euróért korlátlan szolgáltatást kínál a Vodafone, addig 42,5 euróért az LTE Zuhause Internet 7200S csomagban 10 gigabájtot kínál mindössze. Nem csak az adatforgalomban van ugyanakkor különbség, ezért a pénzért 7,2 Mbps sebességre korlátoz ugyanis az operátor.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha ennél nagyobb sebességet vagy több adatforgalmat akarunk, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, 52,5 euróért már 21,6 Mbps sebességet és 15 gigabájtot kapunk, 72,5 euróért, vagyis 20 ezer forintért pedig 50 Mbps maximális sebességet ígér a Vodafone, 30 gigabájt adatforgalommal. Túlforgalmazás esetén 384 kbps sebességkorlátozás lép életbe. Ez merőben szokatlan az eddigi gyakorlathoz képest, ahol az operátorok nem kötötték sebességhez az egyes mobilhálózati internet csomagokat.

Gyors felfejlődés a következő években

A Vodafone jövő év elejéig mintegy 1500 LTE bázisállomást tervez telepíteni Németországban. Az első állomásokat a Deutsche Telekom üzemelte be, majd a spanyol Telefónica tulajdonában lévő O2 követte, néhány héttel ezelőtt, ezek a bevezetések azonban nagyvárosokban, Berlinben és Münchenben kezdődtek meg. A Vodafone szerint az LTE első éve feltétlenül az internetről fog szólni, az LTE hálózatra csatlakozni képes telefonok legkorábban jövő év végén kerülnek forgalomba Németországban.

Az LTE érezhetően sokkal gyorsabban kezdeti felfutást produkál, mint az UMTS a 3G kor hajnalán, városokban is vidéken is beindulni látszik. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a mobil internetezés és az okostelefonok elterjedésével már kialakultak azok a felhasználó szokások, amelyekre a nagyobb sávszélességekkel kecsegtető LTE alapozni tud. A világ első LTE-szolgáltatása Norvégiában és Svédországban indult be egyszerre, 2009 legvégén a TeliaSonera jóvoltából, majd a következő bejelentés a német Deutsche Telekomtól érkezett, hogy megkezdték a kereskedelmi üzemű LTE-tornyok felkészítését a szolgáltatásra.

Lengyelországban kis piaci kihívók nem sztenderd, a GSM által használt 1800 megahertzes tartományban indítottak LTE-szolgáltatást 355 toronnyal, nagykereskedelmi konstrukcióban. Ausztriában is lezajlott a frekvenciaaukció, és a Telekom Austria csoport azt ígéri, hogy amint megkapják a működési engedélyeket, ami várhatóan még év vége előtt esedékes, úgy azonnal megkezdik a szolgáltatást Bécsben. Magyarországon egyelőre nem írtak ki frekvenciaaukciót sem 2,6 gigahertzes, sem más "tipikus" LTE spektrumokban.

A hazai mobilszolgáltatók által telepített új bázisállomások már LTE technológiával felvértezettek, azonban jelenleg inaktív ez a képességük, és GSM/UMTS üzemmódokban szolgáltatnak csak. Az aktiváláshoz mindössze egy szoftverfrissítés volna szükséges. Az új frekvenciakiosztással kapcsolatos tervek egyelőre még a nyilvános vita fázisában tartanak, és a digitális átállással, valamint az úgynevezett GSM refarminggal, kapcsolódik össze. A hazai digitális átállás várható elnyúlása egyúttal a vidéki mobil szélessávú lefedettséget is rontja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról