Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 23. 16:31:00

Különvált a Gmail-kliens az Androidtól

A Google a napokban felszabadította androidos Gmail-klienst, ami immár nem csak a mobil operációs rendszer részeként, hanem külön alkalmazásként is elérhető. Eddig a levelező új verziója csak a firmware frissítésekkel együtt érkezett meg.

A Gmail for Android 2.3-as verziója a napokban látott napvilágot, s a Google úgy döntött, hogy nem bízza a készülékgyártókra, hogy ez mikor ér el a felhasználókhoz, hanem a telepítőt közvetlenül elérhetővé tette az Android Marketen. A lépés nem meglepő, hiszen a készülékgyártók és a szolgáltatók olyan sokáig ülnek egy-egy frissítés felett, hogy a felhasználók nagy része csak hónapokkal később jut hozzá az operációs rendszerrel együtt érkező újdonságokhoz. A Sony Ericsson például a napokban jelentette be, hogy az októberi Android 2.1 átállás már biztosan nem valósul meg, miközben már szinte itt kopogtat a 3.0 hivatalos bejelentése. A HTC Desire tulajdonosok közül a legtöbben már közel két hónapja átállhattak a 2.2-es Froyóra, de a brit T-Mobile ügyfelek csak múlt héten kapták meg az új verziót.

A különválasztásnak a gyorsaság mellett egy másik oka is lehet, mégpedig az, hogy a piacot hamarosan elárasztó androidos tabletekhez valószínűleg egészen más kialakítású levelező érkezik  mint a mobilokhoz, s ez úgy oldható meg a legjobban, ha a Marketen választhatnak majd a felhasználók, hogy melyiket töltik le. Egyelőre persze nincs meg ez a leágazás, de az Android 3.0 bemutatójával egy időben ez szinte biztosan megvalósul.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A most kiadott 2.3-as Gmail egyébként szinte semmilyen komoly fejlesztést nem tartalmaz, a fő funkciók és lehetőségek megmaradtak olyannak, mint eddig. Az egyetlen érdekesség, hogy a "reply", "reply all" és a "forward" gombok a levelek aljáról felkerültek a fejlécbe, s az eddigi szöveglinkek helyett szép szürke gombokat kaptak. Ez a menü ráadásul nem tűnik el a scrollozás közben, hanem mindig megjelenik a kijelző felső részén, akármilyen hosszú is legyen a levél.

A jövőben viszont akár sokkal kisebb léptékben is fejlődhet a levelező, így várhatóak ennél átütőbb jelentőségű újdonságok is. Sőt, a Gmail mellett, szintén a tabletek eljövetele miatt, hamarosan a Google Docs is kap teljes értékű mobil felületet, ahol immár nem csak olvasni, de szerkeszteni is lehet majd. Ami viszont sajnálatos hír, hogy a különválasztott Gmail kizárólag az Android 2.2-vel futó okostelefonokon érhető el, akiknek ennél korábbi verziót használ a mobiljuk, azok kénytelenek várni, vagy látva az egyes cégek frissítési gyakorlatát, átpártolni egy másik gyártóhoz. Az alkalmazást a Froyo-használók a Marketen belül megtalálják, ha rákeresnek a "Gmail" szóra, vagy beolvassák az itt található QR kódot.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 23:29

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.