Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 23. 10:10

Kisvállalatoknak is ingyenes a Microsoft vírusirtója

A Microsoft Security Essentials eddig csak otthonra volt ingyenes. A vállalat most módosította a feltételeket és legfeljebb 10 PC-vel rendelkező kisvállalatok számára is engedélyezi a használatát.

A Microsoft tavaly szeptemberben adta ki Security Essentials nevű biztonsági szoftverét, amelyet mostantól legfeljebb 10 PC-vel rendelkező kisvállalatok számára is engedélyezi a használatát. Hónapokon belül érkezik az új verzió, amely a Forefront Endpoint Protection 2010-re épül.

A modern biztonsági csomagokkal ellentétben a Security Essentials "csak" kártevővédelmet tartalmaz, tűzfalat és webbiztonsági komponenseket nem, ugyanis ezek megtalálhatók a Windowsban és az Internet Explorerben (vagy más böngészőben). A szoftver a Microsoft Forefront Client Security technológiáját használja, azonban nem tartalmazza annak távoli felügyeleti képességeit. Éppen ezért a nagyobb szervezeteknek továbbra is a Forefrontot ajánlja a cég, ennek viszont jó "előszobája" a Security Essentials, amelyet lényegében egyfajta marketingeszközként vet be a Microsoft.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

Július vége óta elérhető a Security Essentials következő verziójának bétája, a végleges változat a HWSW ismeretei szerint valamikor novemberben várható. Az új Security Essentials jobban integrálódik a Windows többi komponensével, például a tűzfallal, az Internet Explorerrel, valamint a Windows Filtering Platformmal, amely a hálózati támadásokat hivatott kivédeni. Ez csak a Vistában és a Windows 7-ben található meg, a Windows XP-ben nem, vagyis aki Windows XP-re telepíti a Security Essentials bétáját, kénytelen nélkülözni ezt a képességet. A fejlesztők emellett frissített, gyorsabb keresőmotort is ígérnek.

Lapunk úgy tudja, az új Security Essentials a távoli felügyeleti és jelentéskészítési képességeket leszámítva megegyezik a Forefront Endpoint Protection 2010-zel, amely szintén az ősszel várható és a béta változata szintén letölthető.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.