Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 20. 15:09

Belülről nevezik ki a HP új elnök-vezérigazgatóját

Két kívülről hozott vezető, Carly Fiorina és Mark Hurd után belülről emelné ki új elnök-vezérigazgatóját a HP. A jelöltek között ott az összes üzletágvezető, köztük Ann Livermore-ral, aki már kétszer is hoppon maradt.

Nem kívülről hoz, hanem a vállalaton belül lépteti elő új elnök-vezérigazgatóját a Hewlett-Packard. A Bloomberg szerint az igazgatótanács a hétvégén több napon keresztül ülésezett, és végül úgy határozott, hogy valamelyik jelenlegi felsővezetőjét nevezi ki a cég élére - a Wall Street Journal bennfentes forrása szerint ugyanakkor még nem zárták ki annak lehetőségét, hogy kívülről hozzanak szakembert a vezérigazgatói székbe. Állítólag Stephen Elop is a jelöltek közt szerepel(t), aki nemrég a Nokia elnök-vezérigazgatói pozíciójáért hagyta ott a Microsoftot.

A HP-n belül a lehetséges jelöltek között megtalálható Vyomesh "V.J." Joshi, a nyomtatási és képalkotási részleg vezetője, Todd Bradley, a PC-üzletág első embere, a szerverrészleget irányító Dave Donatelli, illetve Tom Hogan, aki a vállalati értékesítési- és marketing-vezető. Emellett mint mindig, most is esélyes a posztra Ann Livermore, a nagyvállalati üzletág vezére, aki jelenleg megbízott elnök-vezérigazgatóként irányítja a céget, állítja belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A bejelentés akár már a héten is megszülethet az üzleti lap szerint.

Ann Livermore: harmadszorra sikerül?

Ha a HP valóban belülről lépteti elő új elnök-vezérigazgatóját, az teljesen újszerű lenne a cég újkori történetében: a két utolsó cégvezető, Mark Hurd és Carly Fiorina egyaránt másik vállalattól érkezett a HP élére. Fiorina 1999-ben a Lucentet hagyta ott a HP kedvéért, Hurd pedig 2005-ben az NCR éléről távozott, hogy átvegye az informatikai óriás irányítását, amely regnálása alatt a legnagyobb IT-vállalatá vált, megelőzve az IBM-et is. Ann Livermore neve egyébként mind a két esetben felmerült az elnök-vezérigazgatói posztra, de egyszer sem rá esett a választás. Amennyiben harmadszor sem őt neveznék ki a cég élére, nem lenne meglepő, ha távozna a vállalattól.

Amint arról a HWSW is beszámolt, Mark Hurd augusztus 6-án mondott el elnök-vezérigazgatói pozíciójáról, miután szexuális zaklatási botrányba keveredett, de végül nem ezért, hanem téves költségszámlák miatt kellett távoznia, miután az üggyel kapcsolatos magyarázkodás közepette végzetesen megromlott a viszonya a HP igazgatótanácsának tagjaival. Egy hónappal később Hurd elfogadta az Oracle állásajánlatát és az elnöki pozíciót. Ezt követően a HP pert indított Hurd ellen azt állítva, hogy megszegte titoktartási szerződését. A két cég között mérges nyilatkozatváltásra került sor, ennek ellenére a San Franciscó-i Oracle OpenWorld egyik nyitóelőadását Ann Livermore tartotta, és a "fellépők" között szerepel Mark Hurd is.

Emlékezetes, hogy idén tavasszal a HP Magyarország is vezér nélkül maradt, miután elhagyta a céget Hegedüs Gábor, aki 2007 óta állt a szervezet élén. Az új magyar vezető megtalálása jóval tovább tartott mint az anyavállalatnál, a korábban az IBM hazai leányvállalatát vezető Paál Péter kinevezését öt hónappal Hegedüs távozása után jelentette be a HP Magyarország.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról