Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 18. 13:22

NEC MP98 architektúra és fizikai megvalósulása a Merlot

Érdekes processzorról adott hírt az IEEE Micro. A Merlot kódnevű processzor az NEC MP98 architektúra első fizikai megvalósulása, ha úgy tetszik, prototípusa. Az NEC 98 architektúra egy órajelciklus alatt elméletileg nyolc utasítás végrehajtására képes.

A Merlot egy párhuzamosított utasításvégrehajtó egységeket tartalmazó processzor. A chipben négy független, egész- és SIMD ALU-ból álló "processzorblokk" kapott helyet, minden ilyen blokk két párhuzamos pipeline-t tartalmaz. Egy órajel alatt a blokkok egyenként két utasítást töltenek be a 64 kbyte méretű utasításcache-ből egy közös utasításpufferen keresztül. A 64 kbyte méretű adatcache nyolc egyenlő részre van osztva, mind a nyolc rész saját porttal bír. A négy processzorblokk egy közös 24 portos (16 read, 8 write) regiszter file-t használ. A processzor egyébként dual channel SDRAM interface-szel van felszerelve.

A Merlot így 125 MHz órajel használata mellett eléri az 1000 MIPS számítási teljesítményt, ráadásul 1,3V feszültségen üzemel és csak 1W-ot disszipál. Ráadásul az üzemfeszültség és a teljesítménydisszipáció az egy időben működő processzorblokkok számának dinamikus változtatásával tovább csökkenthető.

Termézetesen a Merlot nem az asztali processzoroknak kíván a versenytársa lenni, ám a kisfogyasztású mobil eszközök piacán mindenképpen érdemes számolni vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról