Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 16. 12:10

Állami pénzből kísérletezik a Nav N Go

A Nav N Go Kft., A Budapesti Műszaki Egyetem és az U1 Research Nonprofit Kft. közös projektje azt állítja magáról, hogy a mobil navigációt forradalmasító platformot hoz létre, ami akár egy sms-ben elküldött cím alapján is képes útvonalat tervezni, s a kapott adatokat összefüggéseiben is értelmezi.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által is, összesen 297,7 millió forinttal támogatott projekt lényege egy olyan jelentésalapú tartalomkezelés megvalósítása, amely az összes elérhető tartalomforrásban keresve képes felismerni a címeket, helyszíneket és az azokhoz köthető információkat.

Egy bejövő üzenetben, amennyiben azt látjuk, hogy „12 óra, Blaha Lujza tér”, akkor a rendszer az információkat automatikusan azonosítja, s nem csak útvonaltervezésre ad lehetőséget, de azt is megmondja, hogy az adott időpontra odaérünk-e, vagy éppen azt, hogy mikor kell elindulni. A fejlesztés célja, hogy az eddig jobbára szintetikus navigációs szolgáltatások sokkal közelebb kerüljenek a hétköznapi élethelyzetekhez, illetve az átlagemberekhez.

A projekt keretében megvalósuló megoldás nem egy egyszerű alkalmazás, hanem egy teljes platform, amihez a külső szoftverfejlesztő cégek képesek helyfüggő, lokáció alapú mobilalkalmazásokat létrehozni, úgy, hogy nem lesz szükségük navigációs és térképészeti szaktudásra. Így sok alkalmazásfejlesztő, akik eddig ezen szakértelem hiánya miatt nem valósították meg ötleteiket, könnyen betörhetnek erre a piacra is, használva a Nav N Go és a többi fent sorolt partner kompetenciáit.

Csak hang legyen és fény

A kutatás során a mobil eszközök kezelésének hatékonyabb módjaira is igyekeznek majd megoldásokat találni, áthidalva a kis méretből adódó hátrányokat. Fókuszba kerül a hangképzés és a beszédfelismerés algoritmusok által segített hangvezérlés, ami fontos része lesz a létrehozandó prototípusnak. A lehetséges végkifejlet persze egyelőre képlékeny, a kutatási projektek természetes velejárója, hogy csak halvány elképzelések vannak arról, hogy milyen eredmények születhetnek.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül működő projektben a Nav N Go Kft. a fejlesztési tevékenységek koordinálásában és saját kísérleti fejlesztések végrehajtásában is szerepet vállal. Az egyetemi és független kutatócsoportok feladata a platform architektúrájának specifikálása, annak célcsoportos viselkedéselemzés alapján történő kutatása és a tartalom-feldolgozás lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról