Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 13. 11:40

Tévére viszi az internetet a UPC

Új típusú beltéri egységekkel és új szoftverrel visz vérfrissítést tévés szolgáltatáskínálatába a holland tulajdonú UPC. A cég elképzelései szerint az új eszközök egyfajta otthoni médiaközpontként, illetve telekommunikációs hubként működhetnek majd.

A UPC új tartalomdisztribúciós eszközeiről Eric Lennon, a cég technológiai igazgatója árult el részleteket a minap egy szakkonferencia keretén belül. A váltás részeként az eddig megszokott, kissé avittas kinézetű és több hibát is tartalmazó felhasználói felület helyét az NDS Snowflake nevű interfésze veszi majd át, ezzel együtt új, a jelenlegieknél több funkcióval bíró és az otthoni hálózatba jobban integrálható set-top boxok jelennek majd meg a kínálatban.

A Broadband TV News értesülései szerint az új beltéri egységeket a Samsung gyártja, és az előfizetők a háztartásban élők tévézési szokásainak megfelelően több, különböző tudású eszköz közül választhatnak majd. A rendszer lelkét egy telekommunikációs és médiahubként is üzemelő központi beltéri egység jelentheti majd. Ez az eddig megszokott funkciókon (adásfelvétel, elektronikus műsorújság stb.) túl egyebek mellett képes lesz a rögzített tartalmakat továbbadni (streamelni) a hierarchiában alacsonyabb szinten álló set-top box klienseknek.

Az új rendszer emellett az otthoni hálózatba kötött számítógépekről is le tud majd játszani médiatartalmakat, valamint az internetelérés segítségével olyan interaktív funkciók is szerepelhetnek majd a repertoárban, melyeket eddig legfeljebb PC-kkel, vagy az újabb, prémiumkategóriás tévékészülékekkel lehetett csak elérni. A set-top box-on futó felhasználói felületet különféle widgetekkel lehet majd kiegészíteni, melyek közösségi szolgáltatásokhoz (pl. Facebook), online videomegosztó oldalakhoz (pl. YouTube), valamint más, egyszerűbb szolgáltatásokhoz (időjárás alkalmazások, hírolvasó rendszerek) nyújtanak hozzáférés a tévé képernyőjén keresztül.

Az átalakuló rendszer emellett telekommunikációs csomópontként is szolgálhat majd, vagyis akár vezetékes telefont is lehet majd a beltéri egységhez csatlakoztatni, de megfelelő webkamerával és alkalmazással akár a tévé képernyőjén közvetített videohívás is megoldható. Az új rendszer a UPC szerint a tartalomszolgáltatók számára is új lehetőségeket nyithat meg ahhoz, hogy a nézőkhöz a hagyományos adásfolyamon túl extra információkat is eljuttassanak.

A hazánkban működő tévés platformok közül jelenleg egyértelműen a Microsoft MediaRoom platformjára építkező T-Home IPTV rendelkezik a legfejlettebb szolgáltatásfunkcióval. A rendszer fejlesztői a Magyar Telekom érdekeltségi körébe tartozó két csatornához (Ozone Network és Life Network) már készítettek kiegészítő online tartalmakat, egyelőre azonban nincs más hazai tartalomszolgáltató, mely komolyan fontolgatná az efféle fejlesztési irányokat.

A UPC jövőre tervezi bevezetni a Snowflake platformot és az új beltéri egységeket kínálatába. Előbb a cég nagyobb piacain (Hollandiában, Németországban és Svájcban) várható a rendszer beüzemelése, később azonban Magyarországon is bővülhet a szolgáltatáskínálat, a hazai fejlesztési ütemtervről azonban egyelőre nincs konkrétum - tudtuk meg a cég hazai leányvállalatának szóvivőjétől.

a címlapról