Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 9. 16:16

Megjelent a Solaris 10 őszi frissítése

Megérkezett a Solaris 10 őszi frissítése, amely már részben az Oracle érdekeit szem előtt tartva készült el. A fejlesztések között találhatóak a RAC-specifikus hálózati képességek és a nagyobb teljesítménye Java-futtatás is.

Fókuszban az Oracle szoftverei

A Solaris 10 9/10 jelölésű szeptemberi frissítése a hibajavításokon túl természetesen a szerverhardverek fejlődését igyekszik elsősorban követni, hogy támogatást és optimalizált működést kínáljon az Intel és az AMD legújabb hat-, nyolc- és tizenkétmagos szerverprocesszoraihoz, valamint az új chipsetekhez, hálózati adapterekhez és egyéb perifériákhoz.

Ezeken túlmenően a Solaris 10 számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek láthatóan elsősorban az Oracle, valamint az Oracle ügyfelei szempontjából érdekesek, ugyanakkor mások számára is kétségtelenül hasznosak lehetnek. A 9/10 módosított hálózatkezelést hoz magával, amelynek optimalizációs célját az Oracle Real Application Cluster képezte, vagyis a fürtözött adatbázisok kiszolgálását azok minél nagyobb teljesítményű futásához - hogy ez más fürtözési megoldásokon segít, vagy a RAC-hoz kötődik, nem világos.

Bár a Solaris 10 9/10 változtatásainak jegyzéke nem említi, a Suntól igazolt John Fowler alelnök szerint gyorsult a Java kód futtatása is, ami az Oracle üzleti szoftvereinek kiszolgálását, elsősorban a köztesrétegeket gyorsítja leginkább. Fowler arról nem beszélt, hogy ezt hogyan érték el, például a  HotSpot mellett megjelent-e az Oracle JRockit is a sztenderd Solaris disztribúció részeként, vagy esetleg a JRockitben található egyes megoldásokat emeltek volna át.

A ZFS fejlesztéseinek köszönhetően immár online is lehet konfigurálni a fájlrendszert, anélkül, hogy le kellene kapcsolni az érintett partíciót vagy logikai meghajtót. Megjelent a korábbi pillanatképek törléstől való védelme, valamint a tripla paritásos RAID mód, amelyben három diszk meghibásodása esetén is sértetlenek maradnak az adatok.

A konszolidációs projekteket támogatja, már lehetséges fizikai Solaris 10 telepítéseket virtualizált Solaris Zone alkalmazáskonténerekbe mozgatni (p2v migráció), ami  kétségtelenül a kisebb Solaris/SPARC telepítések felszámolását és racionalizálását célozza meg. Szintén nem dokumentált, de Fowler szerint a SPARC processzorokon virtualizált Solaris-telepítések megbízhatósága és rendelkezésre állása (RAS) is fokozódik az új kiadással. A Solaris 10 9/10 változásainak listája megtalálható itt, amely sokkal tömörebb és szűkszavúbb, mint a korábbi frissítések hasonló jegyzékei. A 9/10 kiadás szabadon letölthető SPARC és x86 platformokra egyaránt.

Készül a Solaris 11

A 9/10 a Solaris 10 egyik utolsó frissítése lehet, mivel jövő év második felében érkezik Solaris 11 generáció. A korábbi tapasztalatok alapján nehéz egyértelmű következtetést levonni, de a tavaszi frissítés megjelenése még valószínűnek tűnik, utána azonban az Oracle valószínűleg minél előbb a Solaris 11-re igyekszik migráltatni ügyfeleit. A Solaris 11 lesz az alapja a következő évek további fejlesztéseinek, amelyben a fókuszt a rugalmas méretezhetőség, vagyis a skálázhatóság, a fejlett hálózatkezelés és virtualizációs képességek, és magas szintű megbízhatóság és rendelkezésre állás képezik a fókuszpontokat - ennél részletesebb képet azonban kívülállóknak lehetetlen kapniuk.

Fowler egy augusztusi prezentáció során felvázolta, hogy a Solaris 11 kapcsán a Solaris 10-ben megismert képességek (pl. ZFS, Dtrace, zónák) további csiszolására, finomítására lehet számítani. Az operációs rendszer végre megszabadul évtizedes múltra visszatekintő csomagkezelő rendszerétől és az OpenSolarisban már megtalálható, eredetileg a Debianból származó megoldásra áll át. A fejlesztésnek köszönhetően a Solarisban is olyan egyszerűvé, kényelmessé válhat a csomagok kezelése, komponensek telepítése, frissítése mint egy korszerű Linux-disztribúcióban. Ez jelentősen megkönnyíti az adminisztrátorok életét a szoftverfrissítések, patchek telepítésekor, főleg ha zónákat is használnak. Amint az ismert, a Debian egyik atyja, Ian Murdock éveken át a Sun alkalmazásában állt, az új csomagkezelő rendszert neki köszönheti a Solaris.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról