Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 9. 11:50

Magyarországra is kiterjedt a nemzetközi warez-razzia

Összehangolt, nemzetközi akció keretében csapott le a hét elején a rendőrség több scene oldalra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint itthon is voltak lefoglalások.

A kedden kezdődő akcióban többek közt Nagy-Britanniában, Hollandiában, Csehországban, Svédországban és Norvégiában, valamint Magyarországon zajlottak razziák, melyek során a kezdeményező belga hatóság közlése szerint összesen 48 szervert kapcsoltak le, és tíz személyt vettek őrizetbe. Az akció hivatalosan négy scene-szolgáltatás, valamint azok üzemeltetői ellen irányult, utóbbiakat kalózkodással és hamisítással gyanúsítják.

A belga hatóság tájékoztatása szerint a tíz őrizetbe vett személy belga, norvég és svéd állampolgár, közülük a svédeket még szerda este, a kihallgatást követően szabadlábra helyezték, a vádemelésről, valamint a többi gyanúsított sorsáról egyelőre nincs friss információ. A rendőrség az akcióban résztvevő országok esetében ezúttal is több kollégiumba vonult ki, az asva.info értesülései szerint ezek közé tartozott a Veszprémi Egyetem kollégiuma is - több jel utalt arra, hogy az ott lévők előre tudtak a razziáról.

A razzia magyarországi szakaszáról egyelőre szűkszavúan nyilatkozott a rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az akció célja a szerzői és szomszédos jogok megsértésének felderítése, valamint a bűncselekményben érintett szerverek lefoglalása volt. Arról nincs hivatalos információ, hogy itthon hány szervert foglalt le a rendőrség.

A kétéves előkészületi munkálatokkal járó razzia során nem hivatalos forrásból származó információk szerint egy svéd, egy cseh, egy holland, valamint egy brit oldal "bukott le", ezek mindegyik jelentős tagi bázist szolgált ki. Szakértők ugyanakkor ezúttal is egyetértenek abban, hogy a hatóság továbbra is szélmalomharcot folytat a hasonló oldalak üzemeltetőivel, többször bebizonyosodott ugyanis, hogy a razziák csak ideig-óráig képesek megbénítani az efféle szolgáltatásokat.

Bűnügyi szakértők szerint a jogsértő fájlcserélő tevékenység és a drogüzlet közt számos párhuzam vonható, már ami az illegális tevékenységgel szembeni hatósági fellépések eredményességét illeti. Így a szerverlefoglalások éppúgy hatástalannak bizonyulnak a jogsértés tömeges visszaszorítására, mint a drogszállítmányok lefoglalása a droghasználat és a drogkereskedelem megfékezésére.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról