Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 7. 12:45

Az AMD októberben ismét lelépi az NVIDIA-t

Októberben érkezik az AMD grafikus chipek új generációja. Miközben az NVIDIA továbbra is gőzerővel azon dolgozik, hogy lefedje az alsóbb piaci szegmenseket is, addig a lépéselőnyben lévő AMD megújítja architektúráját.

Jönnek az olcsó Fermik

A Digitimes tajvani forrásokból úgy tudja, egyaránt októberben jelentkezik új desktop chipekkel az NVIDIA és az AMD is. Magától értetődő módon az NVIDIA a Fermi sokkal kisebb méretűre szabott derivatíváival készül az asztali piacra is, amellyel az Európában akár a 100 és 50 eurós árszegmenseket is gazdaságosan el tudja érni. A legkisebb, GF108 kódnevű chip a napokban debütált a notebookokba szánt GeForce GT 400M sorozatban, igazi tömegterméknek készül. A mobil területen szintén most debütált GF106 jóval erőteljesebb felépítésű a GF108-nál, de még mindig olcsón előállítható. A belépőkategóriát megcélzó GF108 és GF106 chipekkel szerelt kártyák sokkal olcsóbbak lesznek a viszonylag új GF104 által meghajtott GeForce GTX 460 kártyáknál is, igaz, kevesebb mint fele akkora teljesítmény mellett.

Az NVIDIA számára kritikus jelentőségű, hogy minél előbb le tudja fedni a tömegpiacot, miután a GF100 chipek drágán előállíthatóak, így csak a felső- és csúcskategóriát tudják kiszolgálni, miközben az AMD gyakorlatilag igazi verseny nélkül halássza le a piaci főáramot sokkal hatékonyabb felépítésű és olcsóbb termékeivel. Míg a Radeonok remekül fogynak, addig a GeForce-eladások a legutóbbi negyedévben 30 százalékkal múlták alul a tavalyit. A Jon Peddie Research adatai szerint az NVIDIA harmadával kevesebb grafikus chipet adott el mint tavaly, miközben az AMD ugyanennyivel többet, aminek hatására helyet cseréltek a piacon.

Nincs megállás: Radeon 6000 generáció

Miközben az NVIDIA a túlélés érdekében gőzerővel igyekszik felzárkózni, és az AMD jelenlegi kínálatával hadakozik, addig az AMD már a következő fokozatba kapcsol. Több, egymástól függetlennek tűnő forrás, köztük a Digitimes kapcsolatai szerint is október magasságában érkezik a Radeonok következő generációja. Eddigi stratégiájának értelmében az AMD a piac közepét veszi célba a 6700-as chipekkel, amellyel a játékra dedikált videokártyákat vásárlók többségének kedvében jár, felváltva a jelenlegi 5700-as sorozatot. Ezt követően nem sokkal, néhány héttel várhatóak a felsőbb kategóriás modellek, a karácsonyi bevásárlási szezonra időzítve.

Miközben az elképzelések nagyjából világosak, azzal kapcsolatban, hogy mit fog tudni az új generáció, az eddig felszínre került információk ellentmondásosak. Ami bizonyos, hogy a valószínűleg Northern Islands generáció ernyője alatt megjelenő új chipek erőteljesen átdolgozott architektúrával érkeznek, de továbbra is a TSMC 40 nanométeres csíkszélességű eljárásán készülnek, hasonlóan a jelenlegi generációhoz - a TSMC műszaki problémák miatt törölte a 32 nanométeres gyártástechnológiáját, és minden mérnöki erőforrását a 28 nanométeres technológia jövő évi bevezetésére fordítja. Éppen ezért az architektúrát tervező mérnökök erőfeszítései ellenére sem várható a megszokott kétszeres teljesítménybeli ugrás. A gyorsulás jelentős lesz, de jóval moderáltabb, mivel miniatürizáció hiányában nem áll rendelkezésre a szükséges tranzisztor- és energiakeret.

Mivel gyártástechnológiai váltás nem történt, ezért nem várható az árak csökkenése sem, sőt, amennyiben az NVIDIA nem helyezi árazási nyomás alá az AMD-t, az enyhe drágulás sem zárható ki, mivel a chipek némileg nagyobbak lesznek a jelenlegieknél - igaz, cserébe jóval több teljesítményt kapunk majd a pénzünkért. Az AMD tervezési fókusza továbbra is az architektúra hatékonyságának fokozása, vagyis hogy adott szilíciumterületből a lehető legnagyobb teljesítményt sajtolják ki, így téve előnyre a gyártási gazdaságosság terén. Megfordítva, adott teljesítményszintet az AMD az NVIDIA-nál sokkal alacsonyabb költségek mellett képes biztosítani.

Ezzel összhangban van az a pletyka, amely szerint a mérnökök tovább optimalizálták a végrehajtóegységek (shader processzorok) felépítését és szervezését, megszüntetve a szűk keresztmetszetet és helyet takarítva meg, ennek köszönhetően pedig több végrehajtóegység kapott helyet, és nagyobb számítási kapacitással lesznek felvértezve az új chipek. Eközben jelentősen átdolgozták a magokon kívüli részeket, megújult a chipen belüli terheléselosztó logika, a cache hierarchia, vagy a memóriavezérlő működése, hogy azok hatékonyabban szolgálják ki a processzorokat.

Egyelőre nem világos, hogy a Radeon 6000 generáció mekkora előrelépést képvisel, az mindenesetre egyértelműnek látszik, hogy az AMD tovább fokozza előnyét a Fermivel küszködő NVIDIA-val szemben. Az új Radeonok megjelenése rendkívül erős árazási nyomás alá fogja helyezni a magas költségekkel dolgozó NVIDIA-t, főleg mivel a jelenlegi Radeon generációra erős leárazások és készletsöprések várnak. Az NVIDIA talán igyekszik majd elkerülni a frontális összecsapást az AMD-vel, és a piac középső és felső szegmenseinek elkerülhetetlen elvesztésével igyekszik megkapaszkodni az olcsó árszegmensben a GF106 és GF108 alapú termékeivel, ahol még pár hónapig nem újítja meg kínálatát az AMD, igaz, az NVIDIA-nak jelenlegivel is keservesen meg kell majd küzdenie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról