Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 6. 12:49

Az x86 blade-ekről szól az európai szerverpiac

Az első negyedévhez képest némileg elgyengült ugyan, összességében azonban a kilábalás jeleit mutatja az európai szerverpiac, jelentette az IDC. A húzóerőt továbbra is az olcsó x86 szerverek jelentik, a felső kategóriás gépek iránti kereslet feltámadása még várat magára.

Megindult az IT racionalizálása

A második negyedévben megtört ugyan a szerverpiac lendülete, mivel az első negyedévhez képest a darabszám és az eladott gépek értéke is némi csökkenést mutatott, éves összevetésben azonban a kereslet biztos alapokon nyugvó javulása figyelhető meg. A európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) piacokon eladott valamivel több mint 520 ezer szerver 15 százalékkal több mint tavaly, ugyanakkor az olcsóbb gépek jelentős térnyerése miatt visszaeső átlagos eladási árak révén a bevételek kevesebb mint 5 százalékkal nőttek csak, 3 milliárd dollárra - igaz, a dollárban kifejezett értéket rontotta az euró gyengülése is. Az EMEA piacok összességében elmaradtak a világpiaci átlagtól, amit kétségtelenül az elmúlt hónapok negatív gazdasági hangulata is magyaráz.

Az IDC megjegyzi, hogy folytatódott az x86 szerverek iránti kereslet előretörése, miután a válság kitörése óta felfüggesztett és törölt IT-projekteknek ismét nekiveselkedtek a vállalatok. Az 25 ezer dollár, vagyis nettó 5,5 millió forint alatti gépekre alapozva sok helyen megindult az IT a kor követelményeinek megfelelő átalakítása, vagyis az infrastruktúra virtualizációval megtámogatott konszolidációja, de növekedett az igény a számításintenzív feladatokat kiszolgáló fürtök iránt is.

A korszerűsítés tovább eredménye, hogy további teret nyertek a blade formátumú gépek, a kétfoglalatos x86-os blade szerverek piaca 41 százalékkal volt nagyobb mint tavaly, a rendszerek többségét pedig nagyvállalatok szívták fel. Kelet-Közép Európában különösen nagy igény mutatkozott blade gépek iránt, a növekedés három számjegyű volt - tavaly ez a régió traumatikus sokkot mutatott a szerverpiacon, a kereslet közel fele tűnt el. Összességében 520 millió dollár bevételt generáltak a blade szerverek az EMEA piacokon, ami már a rack formátum harmadát éri el. Tekintve, hogy a blade szerverek 90 százaléka x86-os konfiguráció, így az EMEA piacokon a blade formátum nagyjából a teljes x86 szegmens negyedét tette már ki.

Még nem teljesen nyíltak meg a pénztárcák

Miközben az olcsó x86 szerverek iránti kereslet nagysága a válság előtt időket közelíti, addig RISC, EPIC (Itanium) és egyéb CISC processzorokkal szerelt gépeket továbbra sem szívesen vásárolnak a cégek, az árbevételek 22,4 százalékkal estek vissza összességében. Kétségtelen, hogy ebben több faktor is közrejátszik, az EMEA piacokat uraló HP és IBM is megújította üzleti kritikus rendszereit, vagy még most is a megújítás folyamatában áll, ami kétségtelenül a vásárlások kitolására sarkallt sokakat. Eközben az Oracle testében eltűnő Sun Microsystems üzleti kritikus szervereladásai drámai mértékben visszaestek, jelentősen befolyásolva a piaci képet.

A kérdés ugyanakkor valójában nem az architektúrákról szól, hanem a szerverek méretéről és áráról: x86 gépeket továbbra is szinte kizárólag a tömegszerverek szegmensében értékesítenek, amelyek teret nyertek az elmúlt év során a drágább rendszerekkel szemben, és a piac mintegy kétharmadát tették ki - az x86 és a tömegszerverek szegmense szinte teljes átfedésben vannak. A 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek szegmense 28 százalékkal nőtt éves szinten, miközben a drágább középkategóriás gépek iránti kereslet 6,4 százalékkal, az 500 ezer dollárnál is drágább felső kategória iránti pedig 29 százalékkal esett vissza.

Nem csoda ezek alapján, hogy a UNIX visszaszorult, és a Windows Server további teret nyert. A windowsos kiszolgálók iránti igény valójában jóval gyorsabban bővült, mint a linuxos gépek utáni. A Windows gépek 1,4 milliárd dolláros szegmense a teljes piac közel felét teszi ki, ami nagyjából kétszerese a UNIX-, és két és félszerese a Linux-szerverekének. Az IDC ugyanakkor úgy véli, hogy az év második felében megindulhatnak az üzleti kritikus hardvereket érintő projektek is, ahogyan a nagyvállalatok megkezdik lecserélni az elavult és gazdaságtalanul üzemeltethető vasakat.

Ami a gyártók versenyét illeti, a HP a ProLiantek sikerének köszönhetően tovább növelte előnyét a drága, mainframe és Power gépeinek sikerétől függő IBM-mel szemben, miközben a Sun-Oracle a Dell mögé esett vissza, miután az Oracle stratégiájának eredményeként a legrosszabbul teljesítő gyártó volt. Az x86-os gépek hullámát a Dell rendkívül sikeresen lovagolta meg, 36 százalékkal magasabb árbevételt regisztrált a tavalyinál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról