Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Végre biztonságosabbá válik a Facebook

Koi Tamás, 2010. szeptember 03. 11:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új biztonsági funkcióval gazdagodik a világ legnagyobb közösségi oldalának számító Facebook. A szolgáltatás az utóbbi időszakban közkedveltsége miatt a spammerek melegágyává vált, az ő dolgukat nehezíti meg a mostani frissítés.

hirdetés

A Facebookon az utóbbi időben egyre-másra tűnnek fel olyan spamek, melyeket látszólag a felhasználó valamelyik ismerőse küldött. A többnyire nyereményjátékokban, vagy eseményeken való részvételre buzdító üzeneteket, ajánlásokat gyakran olyan, automatizált spamrobotok küldik, melyek phishing módszerrel megszerezték az ismerős hozzáférésének adatait, így elsősorban bejelentkezési azonosítóját és jelszavát.

A közösségi oldal új biztonsági opciója többek közt ezt a spamküldési módszert igyekszik megfékezni azzal, hogy a felhasználó kezébe adja az oldal eléréséhez használt eszközök menedzselését. Az új funkcióval mindenki nyomon követheti, hogy a hozzáférésével éppen milyen eszközök (például PC-k és mobiltelefonok) vannak bejelentkezve a közösségi oldalra, és ezeket távolról kijelentkeztetheti a rendszerból.

A Facebook fiókbeállítások/adatvédelem menüpontjának új elemében a felhasználók láthatják, hogy éppen milyen kliensek vannak bejelentkezve a nevük alatt, emellett a rendszer feltünteti azt is, hogy a számítógép (vagy a mobiltelefon) milyen böngészőt és operációs rendszert használ, valamint az IP-cím alapján közelítő információt ad arról, hogy földrajzilag hol helyezkedik el. Ha a listán ismeretlen eszköz szerepel, a felhasználó biztos lehet benne, hogy spammerek használják az accountját, és egy gombnyomással kijelentkeztetheti a robotot.

Az új biztonsági opció a Computerworld információi szerint szokás szerint fokozatosan, több lépcsőben válik aktívvá a szolgáltatás több mint 500 millió regisztrált felhasználójánál. A Facebook egyébként már korábban is indított hasonló törekvéseket a felhasználói fiókokkal való visszaélés megnehezítésére: a rendszerbe májusban került be az a biztonsági funkció, amivel értesítés kérhető, ha különböző eszközökről jelentkeztek be ugyanazon név alatt a közösségi szolgáltatás felületén.

Mindazonáltal a májusban bevezetett funkció sem volt alkalmas arra, hogy a nyári spamáradatot jelentősen visszaszorítsa, tekintve, hogy automatikusan nem aktív a biztonsági funkció, a felhasználók jelentős része pedig nem fordít kellő figyelmet arra, hogy megfelelően beállítsa a biztonsági/adatvédelmi paramétereket a közösségi oldalon. Ezek alapján az is kérdéses, hogy a mostani újítás mennyire vezethet sikerre a spamküldők ellen folytatott harcban.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!