Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 1. 10:26

Új elektronikus könyvolvasókkal próbálkozik a Sony

Kibővíti elektronikus könyvolvasókból álló választékát a Sony. A cég a piacot vezető Amazonnal vív ádáz harcot hosszú évek óta, mindeddig azonban nem sikerült megszorongatni a riválist.

A Sony 2006-ban dobta piacra első e-könyvolvasóját, jóval megelőzve legtöbb riválisát. A ma már rendkívül zsúfolt piacon a cég a tradicionális, online könyváruházból indult Amazon Kindle-je és a Barnes & Noble könyvkiadó olvasója mellett a japán elektronikai multi Readere a legismertebb és a vásárlók körében megoldás a piacon. A Sony bár eleinte többször is kifejtette, nem kíván részt venni a gyilkos árversenyben, inkább fejlesztésekkel és újabb modellek piacra dobásával próbálja befogni riválisait, nyáron mégis kénytelen volt jelentős mértékben árat csökkenteni.

Az új e-könyvolvasók piaci premierje sem váratott azonban sokáig magára: a Sony kínálatában mától két új készülék, a kisméretű, és elérhető árú Pocket, valamint egy nagyobb típus, a Touch is feltűnt, és még az ősszel a boltokba kerül egy nagyobb kijelzővel ellátott csúcsmodell is. Az újdonságokban közös a megújult, kontrasztosabb kijelző, mely érintésre is reagál, és az elődmodellekhez képest jelentősen csökkentett tömeg.


Sony Reader Touch

A Reader Pocket, a kínálat legkisebb tagja mindössze öthüvelykes kijelzővel rendelkezik és 179 dolláros listaáron kerül forgalomba a tengerentúlon, míg a hathüvelykes, nagyobb háttértárral ellátott Touchért 229 dollárt kérnek. Ezekben a típusokban nincs semmilyen szabványos hálózati kommunikációs interfész (WLAN, 3G), a tartalmat kizárólag a PC-n keresztül lehet áttölteni rájuk. A novemberben debütáló, 300 dollárba kerülő Daily Edition névre keresztelt Readerbe már 3G-s modem is kerül majd.

A Sony az új Readerek megjelenésével egy időben megújította online könyváruházát, a Reader Store-t, melyből immár 1,2 millió könyv tölthető le (egyelőre csak az Egyesült Államokban), emellett egyre több újság és magazin jelenik meg a repertoárban. A könyveket a Reader könyvolvasókon kívül a Reader Desktop Edition PC-s és Mac-es szoftverekkel, valamint iOS és Android mobil platformokon a Reader Mobile alkalmazással is lehet olvasni. A különböző platformok képesek egymás közt szinkronizálni a tartalomfogyasztást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról